ŠTO PRIJE podnesite zahtjev za novi oružani list! KAZNE DO 150.000 DINARA

512

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je još jednom građane koji u prethodne četiri godine nisu podnijeli zahtjev za zamjenu isprava o oružju da to što prije učine, jer zakonski rok ističe 5. marta.

Zahtjev se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici MUP prema mestu prebivališta, a svi zahtjevi koji budu podnijeti do 5. marta biće uzeti u razmatranje uz mogućnost da, ukoliko dokumentacija nije potpuna, ona naknadno bude dopunjena – poručuju iz MUP.

 

Zakonom o taksama iz decembra prošle godine, kako podsjećaju u MUP, iznos taksa za izdavanje oružnih listova je prepolovljen. Tako sada za izdavanje oružnog lista sa čipom, u koji se unose podaci o registrovanom oružju sa olučenim cijevima, ona iznosi 2.800, dok je za oružje sa neolučenim cijevima 1.330 dinara.

Zakon o oružju i municiji je počeo da se primenjuje 2016. i prvi rok za zamjenu isprava bio je 5. mart 2019, da bi izmenama zakona bio produžen na 5. mart ove godine. Procjenjuje se da oko 580.000 vlasnika ima 900.000 komada oružja, međutim, do sada je tek 164.000 preregistrovano.

Zorica Subotić, predsednik Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, smatra da je kampanja kojom policija podseća ljude da treba da izvade nove oružne listove trebalo da bude intenzivna u poslednjih pola godine.

Preregistracija nije ništa drugo nego zamjena oružnih listova, koji su bili neoročeni, za čipovana dokumenta, koja su sada oročena na 10 godina, pod uslovom da na pet godina prođete specijalizovani lekarski pregled – objašnjava Subotićeva, i dodaje da na jednom čipu može biti registrovano do 10 komada oružja.

 

Osim toga, postoji i kolekcionarska dozvola, čiji vlasnici, za razliku od ostalih, mogu nabavljati oružje bez prethodnog odobrenja MUP. Ona veruje da je riječ “preregistracija” napravila zbrku. NAOS takođe ima primjedbe u vezi sa različitim rokovima za izdavanje oružnog lista i lekarskog pregleda.

Njihova primedba je i to što vlasnici oružja plaćaju porez na korišćenje i upotrebu dobara pod istim uslovima kao i vlasnici vazduhoplova, plovila i automobila. Visoki porezi plus takse za preregistraciju doveli su do toga da mnogi vrate oružje koje su imali. Podaci MUP pokazuju da je lane vraćeno 28.900 komada.

 

KAZNA DO 150.000 DINARA

U NAOS se nadaju da će država ipak produžiti rok za preregistraciju, a zakon kaže da onima koji zadrže neregistrovano oružje može da slijedi kazna do 150.000 dinara i oduzimanje pištolja i pušaka.

Izvor: Sandžak Danas / Novosti


TAG


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.