POMOZIMO DA Bajram Dacić dobije dom DOSTOJAN ČOVJEKA

347

Rožajac, Bajram Baka Dacić, u svom tihom i nenametljivom hodu kroz vijeme, prihvata sudbinu baš kao svoju sjenu, koja ga nenaklono prati u trajanju što se život zove.

Kuća Bajrama Dacića

Kuća Bajrama Dacića

Uginje Bajram skrušeno ramenima i na pitanje: kako si?, odgovara: dobro sam hvala Bogu.

Po naravi tih, po navikama dobronamjeran i uvijek spreman da pomogne, Bajram ne priča o svojim dertovima i problemima, ne priča o svojim neostvarenim snovima i životnim željama, već zbori Bajram o svakaodnevnim stvarima kao da živi u materijalnom bogatstvu izobilju ne tražeći sažaljenje.

Materijalno siromaštvo nije oskranvilo poštenjačinu Bajrama, u njega se ne upire prstom osim ako se po dobru spominje i ako kome treba pomoći kofere na autobuskoj stanici u Rožajama. Tu je Baka, tu je njegova srdačnost i njegovo poštovanje prema svima koji su makar jednom zastali na rožajskom kolodvoru.

Kuća Bajrama Dacića

Kuća Bajrama Dacića

Skoro niko ne zna u kakvim uslovima živi Baka, ima li toplu sobu, krevet i sahan tople supe, ima li se čime pokriti i gdje okupati, osim onih koji se bave humanitarnim radom a takvi nisu baš brojni.

Kuća Bajrama Dacića

Nema Bajram ništa od gore navedenog, ima samo gole zidove i staru peć – furunu, koju podloži ako ima drva a ako nema, opet Bajram ugne ramenima i kaže Elhamdulillah i tako godinama i decanijama.

Kuća Bajrama Dacića

E pa dragi Sandžaklije, posebno Rožajci, uvažena dijasporo i ljudi dobre volje, vakat je po ko zna koji put udružimo i pomognemo i Baketu da dobije normalne uslove za život, da u skladu sa svojim mogućnostima sudjelujemo da se njegova stara hudžara renovira i opremi, kako bi mogao da živi životom dostojnim čovjeka što druge želje nema osim da ima toplu sobu, krevet i kupatilo a za sve drugo, postaraće se Bajram da ne bude muhrtač dok god može da radi i dok god ga narušeno zdravlje služi da zaradi za hljeb i mlijeko.

Kuća Bajrama Dacića

Pomozimo da Bajram dobije dom!
Kontakt tel/viber +382 69 200 250

Bajram Dacić

 

Izvor FB Rožaje Vijest
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.