Ramiz Salkić: Unutarbošnjačko jedinstvo i stabilnost svih faktora od važnosti za prosperitet regiona

432

U trodnevnoj posjeti Sandžaku boravi potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić. On se u Novom Pazaru susreo i razgovarao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima.

U okviru posjete Sandžaku Salkić se u Gradskoj kući sastao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, njegovim saradnuicima i predsjednicom Skupštine Novog Pazara Hanadi Hajdinović. Gost je upoznat sa aktuelnim temama i situacijom u gradu i regionu

„Sve što sam imao prilku čuti na sastanku me je obradovalo i razlog je da odavde nosim pozitivne utiske. Jačanje bošnjačkog jedinstva u Sandžaku je preduslov jačanja regiona i sveukupnog osnaživanja Bošnjaka. Novi Pazar je primjer dobrih odnosa između koalicionih partnera. Zajednička je ocjena svih nas da treba jačati saradnju lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini sa lokalnim zajednicama u Sanžaku, kao i veze regionalnih organizacija – kantona sa sandžačkim krajem. U tome nas niko ne sprečava , te institucionalnu saradnju i partnerstvo na svim poljima – od privrede, preko kulture i turizma do sporta, treba stimulisati u interesu svih građana“, zaključio je Salkić nakon sastanka.

Predsjednica Skupštine Grada Novog Pazara Hanadi Hajdinović osvrnula se na povezanost Bošnjaka Novog Pazara i Sandžaka sa bošnjačkim narodom u Bosni i Hercegovini.

„Izražavam svoje zadovoljstvo ovom posjetom. Bošnjaci čine jedinstven nacionalni korpus a Bosna i Hercegovna je naša matica. Dogovorli smo danas što bolju saradnju i povezivanje Bošnjaka, gdje god se oni nalazili. Biće, nadam se još ovakvih susreta i raznih zajedničkih projekata. Želimo da gradimo stabilno društvo u kome će svi građani prosperirati“, istakla je predsjednica lokalnog Parlamenta Hanadi Hajdinović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac osvrnuo se na odnose unutarbošnjačkog korpusa u Sandžaku.

“Relaksacija odonsa unutar bošnjačkih stranaka u Sandžaku je doprinela ekonomskom prosperitetu Novog Pazara i regiona. Sigurno je da na taj način obezbjeđujemo optimalnije uslove za podršku koju ovom kraju pružaju prijatelji. Danas smo razgovarali o tome u kojim oblastima je moguće uspostavili ili učvrstiti postojeću saradnju, sa posebnim osvrtom na insitucionalno povezivanje na lokalnom, regionalnom i nivou republika. Bošnjaci u Sandžaku i Bošnjaci u BIH su jedan narod, i želimo da budu most saradnje, stabilnosti i dobrih odnosa. Za razvoj ovog dijela Balkana potrebne su i stabilna Bosna i Hercegovina i stabilna Srbija, a da bi smo ostvarili ekomoski prosperitet neprocijenjiva nam je stabilnost Sandžaka i samog Novog Pazara”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Salkić će tokom boravka u Novom Pazaru i Sandžaku imati više susreta sa zvaničnicima a prisustvovaće na poziv domaćina BNV i brojnim manifestacijama.

J. K. B.

A. N.

Foto: S. Ž.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.