REAKCIJE BOŠNJAKA na Kosovu: Uvredljivo smo tretirani u albanskim udžbenicima

450

Predstavnici bošnjačke zajednice na Kosovu oštro su regirali na društvenim mrežama povodom izlaska iz štampe udžbenika za nastavu na albanskom jeziku u kom su Bošnjaci predstavljeni kao vjerska skupina pod terminom “muslimanët” (muslimani).

U jednoj od lekcija u spornom udžbeniku govori se o etničkom sastavu stanovništva na Kosovu, gdje se navodi da tamo pored oko dva miliona Albanaca žive i nacionalne manjine Srbi, Aškalije, Turci, Romi, Egipćani i drugi, među kojima i “muslimani”.

U objavi na društvenim mrežama se navodi da je za bošnjačku zajednicu na Kosovu neprihvatljivo da se Bošnjaci, kao jedan od priznatih naroda u Ustavu ove države, podvode pod termin “muslimanët” (muslimani).

Iz Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i informisanje (BINKI), sa sjedištem u Peći, zatražena je hitna reakcija političkih subjekata, civilnog sektora i kulturnih institucija od kojih se očekuje da snažno podignu svoj glas da se ovi udžbenici pod hitno povuku iz upotrebe u nastavi.

Predsjednik BINKI-a za Kosovo Samir Zoranić je na svom fb profilu oglasio povodom ovog slučaja, što možete pogledati na ovom LINKU.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.