Rasim Ljajić i Vučić na Sajmu turizma (FOTO) (VIDEO)

745

Na Beogradskom sajmu otvoren je 42. Međunarodni sajam turizma i tri srodne izložbe na kojima će do nedelje, 23. februara, učestvovati više od 900 izlagača iz 40 zemalja. Pored Sajma turizma otvoreni su Međunarodni sajam vina “BeoWine”, Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo “Horeka – oprema” i Sajam suvenira “Vidi Srbiju”. Zemlja-partner Sajma turizma, koji ove godine ima slogan “Put pod noge”, je Egipat.

Predstavnici Egipta su izjavili da očekuju da Sajam turizma bude osnova za jačanje partnerstava sa Srbijom.

Ministarstva turizma dve zemlje imaju sporazum o razumevanju, rade zajednički ekonomski komitet i zajednički poslovni savjet, a zaključena su i tri sporazuma o saradnji šest gradova Egipta i Srbije.

Prvi put na Sajmu turizma svoje ponude predstaviće Šri Lanka, Slovačka i Kenija.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je otvarajući Sajam turizma rekao da će 2020. biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

On je naveo da svake godine u turističke posete putuje 1,3 miliona građana Srbije i da su novim propisima dodatno zaštićeni putnici i sprečene zloupotrebe i prevare, odnosno uveden red u rad turističkih agencija.

“Od aprila će biti u funkciji eTurist, centralni informacioni sistem, koji će olakšati prijavu gostiju i kategorizaciju turističkih objekata”, rekao je Ljajić.

Najavio je da će u 45 projekata u oblasti turizma, među kojima je najznačajniji izgradnja gondole od Brzeća od Kopaonika, biti uloženo 200 miliona evra.

“Plan je da ove godine Srbiju poseti četiri miliona turista, podjednak broj domaćih i stranih, da ostvarimo 10,6 miliona noćenja i devizni priliv od 1,5 milijardi evra”, rekao je Ljajić i izrazio očekivanja da će epidemija koronavirusa uskoro prestati i da neće naneti veću štetu turizmu Srbije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je istakao da Beograda i Srbija mogu mnogo da nauče od Egipta u oblasti turizma i da razmjenjuju iskustva. Beograd je, po riječima gradonačelnika, prošle godine posetio rekordan broj turista, 1,25 miliona, a stranih gostiju je bilo više nego domaćih.

“U Beogradu ima 112 hotela i biće ih još više. Razvijaćamo poslovni i kongresni turizam”, rekao je Radojičić.

Sajam će za posetioce biti otvoren radnim danima i subotom od 10 do 19 sati, a u nedelju od 10 do 18 sati. Cijena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, grupne 300 dinara, a porodične 800 dinara.

Otvaranju sajma turizma prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. One je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i zamjenicom ambasadora Nemačke Doroteom Gizelman, obilježio početak projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

Izvor: N1/ Dnevnik

Foto: RTV NP /Tanjug-Rade Prelić


TAG


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.