SDP-ova PRIJEPOLJSKA BITKA

836

 

Bitke se vode s ambicijom da se pobjedi protivnička strana. Oni koji imaju bolje obučenu i opremljenu vojsku, sa jačim borbenim moralom i boljom taktikom na kraju dođu do pobjede. Oni koji žive od prošlosti i bitka ih zatekne uspavane na lovorikama prethodnih trijumfa na kraju dožive katastrofalan poraz.

Rijetko koja bitka se završi nerješeno. Floskula „Jedna zemlja, a dva gospodara…“, na kraju se završi porazom i uklanjanjem jednog od pretendenata.

 

Ratne i mirnodoske bitke

Postoje ratne i mirnodopske bitke. Ratne se vode i završavaju u znaku ljudskih žrtava i krvoprolićem, a mirnodopske pobjedom mudrije i perspektivnije političke strategije, a megdan se podjeli na političkim izborima. Glasovi su oružje kojim se dolazi do pobjede. Nema ljudskih, ali ima političkih žrtava.
Slabiji se povlači sa vladarskog trona i ustupa teritoriju pobjedniku. Posljedice mogu biti ipak na kraju kobne: poražena strana polahko na mukama daje Bogu dušu oboljela od najteže političke bolesti zvane „trpija“ zbog izgubljene vlasti i privilegija koje ona nosi za sobom.

Nova Prijepoljska bitka, ovaj put politička, počela je juče Osnivačkom skupštinom SDP-a u ovom gradu. Bitka će trajati od 21. februara do 26. aprila 2020. godine, kada će po svemu sudeći uslijediti izbori. Kadrovski reformirana i ojačana SDP kreće u politički ofanzivu. Krajnji cilj političke operacije je naravno – pobjeda na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima i preuzimanje vlasti u ovom gradu.
Posmatrajući dosadašnji tok i tempo predizborne kampanje u Sandžaku ne mogu da se otmem jednom utisku koji jako bode oči posmatrača i analitičara.

Jedina partija koja ima aktivnu, osmišljenu i strateški zasnovanu predizbornu kampanju je SDP. Borba za biračko tijelo na predizbornim skupovima i iznošenje prikladne argumentacije i koncepcije budućnosti je svakodnevica ove partije. Nevjerovatna je količina energije i pregalaštva koju njeni aktivisti i funkcioneri ispoljavaju u ovom poslu i na ovom zadatku. Njima je savršeno jasno da se ništa u životu, pa ni u politici ne ostvaruje „sve ležeći i lulu pušeći“. Iza svakog uspjeha stoji ogroman i naporan rad i trud.

Druge bošnjačke stranke kao da neznaju šta će sa sobom i zbog čega su tu. Dok SDP sistematski ojačavaja svoje članstvo, drugi se obračunavaju sa svojim bivšim članovima i istaknutim kadrovicima. Dok SDP se bavi mišlju kako oko sebe prikupiti i okupiti, drugima je glavna aktivnost postala kako rasturiti i ono što si imao.

Dok je SDP stavila akcenat na aktivnosti svojeg članstva, druge bošnjačke sandžačke stranke su sebe svele na aktivnosti svog lidera i to uglavnom medijske.
Politička bitka za Sandžak neće se voditi niti na polju bivše slave, niti u Beogradu, već isključivo u Sandžaku. Ko animira i ubjedi svojim argumentima i svojim političkim šarmom sandžačke Bošnjake taj će i dobiti njihove glasove.

Neosnovane kritike

Mnogi me kritikuju da sam pristrasan i da se navodno „uvlačim“ Rasimu svojim „navijačkim“ kolumnama. Ali istina je potpuno drugojačija. Ja samo konstantujem realno stanje u Sandžaku.
Ja nisam nosilac nijedne funkcije u SDP-eu. Čak ni u mjesnoj zajednici, a kamoli šire.
Ja sam štaviše najveća Rasimova glavobolja, jer svojim slobodoumnim izjavama i kolumnama, donosim mu više probleme, nego razloge za radost.
Navedite mi, ko smije lidera svoje stranke i nedostatke svoje stranke da javno kritikuje, a da uskoro ne uslijedi obračun sa njim i isključenje iz stranke. Naravno to sam uvijek činio samo sa jednom namjerom, da se eliminišu manjkavosti i mahane, i da stranka postane još bolja i efikasnija.


Niti gospodin Rasim Ljajić, niti gospodin Nihad Hasanović, niti bilo ko od rukovodilaca SDP-ea, nikada nije ni pokušao, a kamoli nešto konkretno preduzeo da mi ograniči ili oduzme slobodu mišljenja. Samo ona stranka koja poštuje različitost mišljenja i ne smatra slobodno misleće ljude za svoje neprijatelje ima perspektivnost i budućnost. E to ima SDP za razliku od mnogih drugih stranaka.
Uz izvjesne neophodne kadrovske korekcije i amputacije oboljelog i po zdravlje stranke štetnog kadrovskog tkiva, SDP se pretvara, polahko ali sigurno, u najozbiljniji i najstameniji politički faktor u Sandžaku, čija politička budućnost i perspektiva nije upitna.

Esad Rahić
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.