Prihvaćeni zahtjevi SDP-a da se ograniči rad kockarnica, kladionica i automat klubova

495

 

U Skupštini Srbije počela je raspravu o Prijedlogu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica i Prijedlog zakona o igrama na sreću, koje je podnijela Vlada Srbije.

Govoreći o tom prijedlogu zakona, narodni poslanik SDP dr Muamer Bačevac naglasio je da ga raduje što je Vlada imala sluha da prihvati apel SDP-a da se u predloženom zakonu ograniči rad kockarnicama, kladionicama i automat klubovima, zbog zabrinjavajućeg porasta zavisnika od kockanja.

Govoreći o prijedlogu Zakona o igrama na sreću, Bačevac je naglasio da ga raduje što je Vlada imala sluha da prihvati apel SDP-a da se u predloženom zakonu ograniči rad kockarnica, kladionica i automat klubova, zbog zabrinjavajućeg porasta patoloških zavisnika od kockanja.

Glavna novina u Prijedlogu zakona je da rastojanje između dva mjesta za kockanje više neće smeti da bude manje od 100 metara, a udaljenost od škole mora biti najmanje 200 metara. Uz to, na samom ulazu u svaku kladionicu, kockarnicu i automat klub moraće da stoji ogromna tabla na kojoj će biti objašnjeno koliko je kocka ozbiljna bolest zavisnosti, kao i kontakt zdravstvene ustanove za liječenje kako bi mogli da se jave svi oni koji imaju problem.

 

Prema Prijedlogu zakona vlasnicima kockarnica su određeni i rigorozni uslovi poslovanja, pa će tako svako ko hoće da se bavi ovim poslom morati da ima osnivački kapital od minimum 250.000 evra, namjenski depozit u banci od najmanje 300.000 evra, ne manje od 50.000 evra u blagajni ili sefu, 500 evra deponovano u banci za svaki automat i još 100 evra u kasi svakoga dana po jednoj mašini, dok će za one lance slot klubova koji imaju više od 2.000 aparata depozit biti neverovatnih milion evra isto kao kod kazina koji imaju živu igru. Za kršenje Zakona predviđene su visoke novčane kazne koje se kreću od 100.000 do dva miliona dinara.

“Nadam se da će ovo rješenje koje je u potpunosti u skladu sa Evropskim zakonodavstvom i dobrom zakonodavnom praksom dati rezultate u smanjivanju trenda porasta kockanja u Srbiji,” istakao je poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac.

Bačevac je naglasio da ovaj problem mora biti u fokusu i dalje, i da se obavezno moraju pratiti efekti predloženog zakona, te da ako ne bude dovoljno delotvoran, Vlada mora biti spremna i na rigoroznije poteze, odnosno mogućnost potpunog zabranjivanja igara na sreću.

“Mi u SDP-u veliku pažnju poklanjamo ovom društvenom problemu znajući da je liječenje od bilo koje zavisnosti pa i zavisnosti od klađenja, jako teško i mukotrpno a da je prevencija najdelotvorniji metod . Obzirom da je u fokusu predloženog zakona prevencije bolesti zavisnosti i zaštite maloletnika mi ćemo ovo rešenje u danu za glasanje podržati.” , zaključio je Bačevac.

 

Narodna skupština razmatraće Prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Konvenciju o ugovoru za međunarodni prevoz robe drumom (CMR), Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji – faza I) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj i Prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja djece i drugih članova porodice. Na dnevnom redu je veliki broj zakona o potvrđivanju ugovora kao i nekoliko sporazuma sa brojnim zemljama među kojima su sporazumi sa Turskom, Bosnom i Hercegovinom,  Crnom Gorom itd.

 

Izvor RTV NP
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.