NVO: Pamtimo zločin u Štrpcima, tražimo pravdu za žrtve

669

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava saopćili su danas da pamte zločin koji je nad nesrpkim stanovništvom počinjen 1993. godine u mjestu Štrpci i podsjetili da porodice žrtava 27 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji.

“Porodice žrtava 27 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji, kao i na status porodica civilnih žrtava rata. Prošlo je 27 godina u čekanju priznanja, odgovornog odnosa i memorijalizacije žrtava od strane institucija Srbije”, navodi se u saopćenju za javnost koje prenosi Radiostoplus.com.

Danas se navršava 27 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronadjeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Žrtve tog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad DJečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmladja 16 godina.

Za zločin su do sada pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević osudjen je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vodjen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za zločin u Štrpcima trenutno su u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Pred Sudom BiH u toku je sudjenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS, i Boban Indjić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se postupak protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima, koji se terete kao neposredni počinioci.

Podsjetili su da članovi porodica žrtava ovog zločina, zbog diskriminatornog zakonskog okvira u Srbiji, koji im uskraćuje prava samo zbog toga što su stradali van teritorije Srbije, iako su bili njeni građani, ne mogu dobiti status članova porodica civilnih žrtava rata koji bi im osigurao simbolične beneficije u vidu mesečnih novčanih primanja i socijalne podrške.

“Na neadekvatnost postojećeg zakonskog rješenja i njegovo diskriminatorno sprovodjenje već godinama ukazuju žrtve i njihova udruženja, FHP i druge organizacije civilnog društva. Uprkos ozbiljnim primedbama domaćih i medjunarodnih aktera, taj zakon još uvijek nije promijenjen, već je Ministarstvo za rad u avgustu 2018. godine izradilo Nacrt Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti koji zadržava diskriminatorna rješenja”, navodi se u saopćenju.

Dodali su da su žrtve zločina u Štrpcima nevidljive u službenoj politici sjećanja u Srbiji, a jedan od rijetkih pozitivnih primera bio je kada je lokalna samouprava u Prijepolju podigla 2009. godine spomen-obilježje posvijećeno devetorici ubijenih iz Prijepolja i dodijelila simboličnu novčanu pomoć njihovim porodicama, dok lokalni zvaničnici učestvuju u organizaciji i govore na obilježavanju godišnjice otmice.

“Sve žrtve nesrpske nacionalnosti iz oružanih sukoba devedesetih godina ostaju nevidljive u praksama memorijalizacije na državnom nivou, koje se fokusiraju isključivo na srpske žrtve i glorifikuju ulogu vojske, kao i osuđene i neosudjene ratne zločince”, konstatuje se u saopćenju.

Ove nevladine organizacije obilježiće 27. godišnjicu zločina u Štrpcima danas u 15.48 sati u Knez Mihailovoj ulici (ispred kafane “Ruski car”) u Beogradu.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.