Sindikat obrazovanja Srbije: Ministar protivzakonito imenovao VD direktora

579

Sindikat obrazovanja Srbije pružio je danas podršku kolektivu osnovne škole “Avdo Međedović” u Novom Pazaru, u kojoj je ministar prosvjete Mladen Šarčević, kako su naveli, protivzakonito imenovao za VD direktora lice koje nije učestvovalo na konkursu za izbor direktora, niti radi u toj školi.

“Sindikat obrazovanja Srbije daje punu podršku vašim opravdanim zahtjevima za poštovanje i sprovođenje zakona i volje zaposlenih. Sindikat obrazovanja Srbije stoji vam na raspolaganju za svu vrstu stručne i tehničke pomoći štrajkačkom odboru i svima koji stupaju u štrajk u skladu sa zakonom”, navodi se u pismu predsjednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije Valentine Ilić.

“Protivno izraženoj volji zaposlenih, školskog odbora škole i mišljenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ministar Šarčević je prošle sedmice protivzakonito imenovao za VD direktora lice koje nije učestvovalo na konkursu za izbor direktora, ne radi u ovoj školi i koje je prema sopstvenim tvrdnjama iznetim u medijima, na tu poziciju imenovano isključivo kao visoki funkcioner jedne političke stranke”, navodi se u saopćenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Dodaje se da je proces za izbor direktora te škole bio je ponovljen, a Bošnjačko nacionalno vijeće je sa naročitom pažnjom pratilo drugi konkurs i ustanovilo da je procedura protekla u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je potvrdila i gradska prosvjetna inspekcija svojim rješenjem.

Kolektiv te osnovne škole, kao i roditelji djece, tokom ove nedjelje održavali su proteste ispred škole, povodom nezakonite odluke ministra da na mjesto direktora postavi lice koje nije učestvovalo na konkursu.

Školski odbor te škole saopćio je da će podnijeti i krivičnu prijavu protiv Šarčevića zbog suspendovanja zakona koji reguliše proceduru izbora direktora, kao i da će podneti tužbu Upravnom sudu i pritužbe Zaštitniku gradjana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.