Alma Zadić pod policijskom zaštitom zbog 25.000 prijetnji!

733

Austrijska ministarka Alma Zadić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, dobila je 25.500 uvredljivih poruka na internetu otkako je u januaru preuzela dužnost, a zbog pojedinih koje su bile prijetnje smrću je pod policijskom zaštitom.

Zadić je sa roditeljima pobjegla pred ratom u BiH kada je imala 10 godina i prva je iz migrantske populacije koja je postala ministarka u austrijskoj vladi.

Većina objavljenih poruka su seksističke, antiimigrantske ili antimuslimanske prirode, iako Zadić nije muslimanka, već ateistikinja.
Nakon što je primila prijetnje smrću dobila je policijsku zaštitu.

Ta 35-godišnja političarka iz redova Zelenih rekla je u intervjuu nedjeljniku Insajder da bi tih 25.000 onlajn poruka moglo dovesti do krivičnih postupaka protiv njihovih autora, od kojih su mnogi koristili svoja prava imena.

„Trenutno razmatramo kako ih možemo sve procesuirati, ali ja stvarno imam drugih stvari o kojima treba da brinem“, rekla je Zadić.

Ona je, kako prenosi agencija Hina, ukazala da su mnogi Austrijanci zbog svog roda, stranih korena ili vjere suočeni s mobingom na internetu.

Zadić je izjavila da radi na mjerama koje bi žrtvama dale bolju pravnu zaštitu, a društvene medije pozvala je na odgovornost u vezi prijave poruka kojima se krši zakon.

Tuzlanka Alma Zadić (35) iz redova Zelenih izabrana je u januaru za novu ministarku pravosuđa Austrije, a ujedno je i najmlađa ministarka pravosuđa u historiji Austrije.

Njeno imenovanje je praćeno svojevrsnom simbolikom jer je istovremeno prva austrijska ministarka sa imigrantskom prošlošću i uživa veliko povjerenje čelnih ljudi stranke, objavio je u januaru austrijski list „Der Standard“.

Izvor: Sandžak danas/Danas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.