BNV: Ministar Šarčević velikosrpskom politikom atakuje na Bošnjake!

425

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje jučerašnje obraćanje ministra prosvjete Mladena Šarčevića u Narodnoj Skupštini Republike Srbije koje predstavlja još jedan čin drske diskrimancije i govora mržnje usmjerenog prema Bošnjacima i njihovom maternjem jeziku, saopćeno je danas iz BNV.

“Srpski ministar prosvjete Mladen Šarčević jučer je iznio više neistina u svom govoru i pogrešno predstavio javnosti dešavanja u OŠ ‘Avdo Međedović’ u Novom Pazaru.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da je proces za izbor direktora OŠ ‘Avdo Međedović’ bio ponovljen a da je Bošnjačko nacionalno vijeće sa naročitom pažnjom pratilo drugi konkurs i ustanovilo da je procedura protekla u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je potvrdila i gradska prosvjetna inspekcija svojim rješenjem.

Bošnjačko nacionalno vijeće također najoštrije osuđuje i napad na višegodišnjeg direktora OŠ ‘Avdo Međedović kojem ministar prijeti zatvorom i kako sam kaže ‘da će se dugo vući po sudovima’. Ahmedin Đerlek je odgovorno vodio OŠ Avdo Međedović’ dugi niz godina i uživa ugled svojih kolega i lokalne zajednice. Zabrinjava i ministrovo negiranje bosanskog jezika koji je jučer u Skupštini nazvao ‘bošnjačkim’ te drski napad na nastavu na bosanskom jeziku u OŠ ‘Avdo Međedović’.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost što se ovakvi napadi dešavaju pred licima koja tvrde da zastupaju Bošnjake u Narodnoj Skupštini, jer upravo ova lica podržavaju politiku srpskog ministra prosvjete i aktivno su uključena u njeno sprovođenje.

Jučerašnje obraćanje ministra je još jedan akt velikosrpske politike usmjerene protiv Bošnjaka i ovim putem i dalje tražimo od ministra da poštuje zakon i da poštuje demokratski izabranog direktora OŠ ‘Avdo Međedović’ u Novom Pazaru. Bošnjačko nacionalno vijeće će preduzeti sve pravne mjere u skladu sa zakonom da zaustavi samovolju ministra kako bi škola nastavila sa normalnim funkcionisanjem.

Roditelji djece koja pohađaju ovu osnovnu školu tokom cijele sedmice održavaju proteste ispred škole povodom nezakonite odluke ministra da na mjesto direktora postavi lice koje nije učestvovalo na konkursu.

Nastavničko vijeće OŠ ‘Avdo Međedović’ u Novom Pazaru, je tajnim izjašnjavanjem na posebnoj sjednici održanoj 03. februara 2020. godine, dalo većinsku podršku kandidatu Zahiru Gudževiću, a na sjednici Školskog odbora, kandidat Zahir Gudžević dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora. Protivno izraženoj volji zaposlenih, školskog odbora škole Avdo Međedović i mišljenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ministar Šarčević je prošle sedmice protivzakonito imenovao za VD direktora lice koje nije učestvovalo na konkursu za izbor direktora, ne radi u ovoj školi i koje je prema sopstvenim tvrdnjama iznijetim u medijima, na tu poziciju imenovano isključivo kao visoki funkcioner jedne političke stranke”, poručuju iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Foto Sandžačke
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.