Moguće zatvaranje balkanskih granica

550

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u subotu je nagovijestio kako bi se, kao odgovor na dolazak izbjeglica i migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu, što podsjeća na akcije poduzete tokom evropske migracijske krize 2015. i 2016. godine, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Grčka policija ispalila je suzavac kako bi odvratila stotine izbjeglica i migranata koji su u subotu stigli na granicu s Turskom, dok se kriza zbog stanja u Siriji prebacuje na prag zemalja članica Evropske unije.

Službena Ankara je upozorila da više ne namjerava zadržavati stotine hiljada izbjeglica nakon što su u zračnim napadima sirijskih snaga na Idlib na sjeverozapadu Sirije ubijena 33 turska vojnika.

“U stalnom smo kontaktu s partnerima iz EU i onima koji vode računa o rutama na zapadnom Balkanu. Ako se zaštita vanjskih granica EU-a ne uspije realizirati, Austrija će zaštititi vlastite granice”, kazao je Kurz.

Njegovi komentari podsjećaju na sličan odgovor iz 2016. godine, kada je bio ministar vanjskih poslova, a Austrija pokrenula zatvaranje granica balkanskih država između te države i Grčke kako bi spriječila dolazak novog vala migranata.

“Situacija poput one iz 2015. apsolutno se ne smije ponoviti. Naš je cilj propisno zaštititi vanjske granice EU, zaustaviti ilegalne migrante ondje i ne propuštati ih dalje”, rekao je Kurz.

Austrija je spremna poslati dodatne policijske snage u neke granične države, kazao je austrijski kancelar, vjerojatno misleći pritom na Grčku i Bugarsku, dodaju agencije.
Božinović: Hrvatska spremna

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović u subotu je rekao kako je Hrvatska spremna za potencijalni novi val izbjeglica i migranata, no i kako na zapadno-balkanskoj ruti za sada nema povećanja broja dolazaka.

“Hrvatska već nekoliko godina ima plan za situaciju s kojom jesmo suočeni i za situaciju s kojom možemo biti suočeni”, rekao je ministar, ustvrdivši kako “u ovom trenutku nema vidljivih pojačanja na ruti koja se naziva istočno-mediteranska ili zapadno-balkanska” te da po pitanju hrvatske spremnosti “nema brige”.

Hrvatska policija efikasno štiti hrvatsku granicu i “možda za razliku od nekih drugih zemalja ovakve situacije za nas nisu iznenađenje jer smo mi stalno u punoj operativnoj funkciji”, poručio je Božinović.

On je istakao kako je u stalnom kontaktu s evropskim institucijama, te da EU u ovom trenutku djeluje u dva smjera.

“S jedne strane to je diplomatski napor koji se ulaže kako bi došlo do deeskalacije situacije u Idlibu, a s druge strane se djeluje humanitarno time što je odobreno 60 milijuna eura interventne pomoći kako bi se osigurali smještaj, hrana i medicinska skrb za Sirijce” koji su trenutno u toj sirijskoj provinciji, zaključio je Božinović.

Izvor: Agencije

Foto: EPA

A. Ni.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.