Erdogan: “Mi nemamo pretenzije na naftu, niti teritorij Sirije već želimo zaštititi svoje granice”

411

Predsjednik Erdogan je rekao da Turska nema pretenzije na naftu, niti teritorij Sirije već želi sigurnom zonom zaštititi svoje granice. Erdogan je u govoru na sastanku sa istanbulskim poslanicima rekao: “Turska nema pretenzije na naftu, niti teritorij Sirije već želimo sigurnom zonom zaštititi svoje granice. Mi nismo otišli tamo jer nas je pozvao Assad već smo tamo jer nas je pozvao siijski narod. ”

“Nemamo namjeru povlačiti se sve dok sirijski narod ne kaže da je posao završen“, poručio je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je broj turskih vojnika koji su živote položili kao šehidi u operaciji u Idlibu povećan na 36. On je također kazao da krv turskih šehida neće ostati neosvećena. “Do sada je ubijeno više od 2.100 pripadnika režima i uništeno je blizu 300 vozila“, kazao je Erdogan.

“Cilj ovog scenarija nije Sirija već Turska. Oni koji iz Sirije uzmu ono što žele će svoje cijevi odmah okrenuti prema Turskoj.” rekao je Erdogan.

Erdogan:”Ni Rusija,a ni SAD nosu održale svoje obećanje da će iz Sirije izbaciti PKK/YPG/PYD. ”

“Rekao sam poštovanom Putinu “Kakva vi posla imate u Siriji? Ako hoćete i vi napravite bazu tamo ali nam se sklonite sa puta.” kazao je Erdogan.

Predsjednik Republike Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska i ranije upozoravala da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza i migrantski val iz Sirije.

“Šta smo rekli prije nekoliko mjeseci? Rekli smo da ćemo morati otvoriti granicu ako se kriza nastavi. Uznemirili su se i nisu nam vjerovali. Šta smo jučer uradili? Otvorili smo. Do jutros je granicu prešlo blizu 18.000 migranata, ali danas bi to moglo porasti na 25.000-30.000“, kazao je Erdogan na skupu u Istanbulu te dodao: “Svi moraju da vide i da prihvate da je naša borba u Siriji vezana za budućnost sviju nas. Režimu i onima koji ga podržavaju ćemo pokazati koliko svo odlučni.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.