NEW YORK: BOŠNJACI DONIRALI 130 HILJADA DOLLARA ZA DJECU SOMALIJE

926

Jedinstvo ummeta u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill – New York

U petak, 28. februara u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill održano je donatorsko veče pod motom: „Somalija ne može čekati“, koje je posvećeno djeci ove najsiromašnije države na svijetu u kojoj zbog neimaštine hrane i vode, od gladi najviše umiru djeca.

Somalija se nalazi na Rogu Afrike, naprestano ih muče glad, ali i razne bolesti…

Većina stanovnika ove zemlje su muslimani suniti.
U ovoj večeri jedinstva ummeta otvorila su se srca Bošnjaka, redalo se nokoliko pojedinačnih uplata od po $10,000 koliko košta jedan kontejner hrane. Zatim su se više njih udruživali… I tako su se radale cifre ka manjim uplatama. Ujedno su uplaćivane donacije za kopanje bunara za vodu. Jer uz prehambene proizvode i voda je ključni problem u ovom zemlji. Kako je večer odmicalo donacije su se redale, tako su za djecu Somalije donirali 113,000 dollara. Po riječima organizatora, ova suma nije konačna jer nisu obuhvaćene uplate putem bankovskih računa.

Pohvalno je istaći, kako je naglašeno u toku programa, da su organizatori ove donatorske večeri „Somalija ne može čekati“, Mladi Bošnjačkog islamskog kulturnog centra, odnosno potomci žrtava genocida u Plavu i Gusinju, kojima je prije više od jednog stoljeća priređena, danas već svima poznata „srebrenička golgota“. U gencoidu je nasilno masovno pokršteno više od 12,500 muslimana, Bošnjaka i Albanaca, a ubijeno više 1800 djece, žena, muškaraca…

Specijalni gost je bio Omar Suleiman, jedan od mlađih i uspješnih islamskih učenjaka, boraca za građanska prava, ujedno pisac ali i veoma popularan vaiz, posebno kod mlađeg naraštaja. Šeih Omar je osnivač je i predsjednik Yaqeen instituta za islamska istraživanja i vanredni profesor islamskih studija na Južnom metodističkom univerzitetu.

U toku programa pored glavnog gosta Omar Suleimana, koji se obratio na kraju donatorske večeri, prije njega su govorili, Smajlje Srdanović, predsjednik Odbora IZ Plav-Gusinje, Azemina Redžematović, članica Odbora Mladih BICC, Jasmin Novaj, član Odbora Mladih BICC i član Odbora IZKCP-GNY, Issam Abdullah , izvršni direktor “Amoud Foundation”, Mansoor Sakhiy, izvršni direktor Fondacije “Muslim Aid”, te Sohiab Checkima, upravnik škole “Al Noor Islamic School” NY (upstate), koji je pored finog vaza vodio akciju doniranja.

Program je moderirao Amir – Paša Baković, predsjednik Mladih BICC Richmond Hill.

Mladi su za ovaj program naplaćivali ulaznice uz šta su priredili ukusnu večeru, dok kompletnu dobit od ulaznica uplatili za djecu Somalije.

Izvor FB Esad Krcic
One thought on “NEW YORK: BOŠNJACI DONIRALI 130 HILJADA DOLLARA ZA DJECU SOMALIJE

  1. Ramo ibrahimovic

    Nadamse dacejednog dana se drustvo sjetiti da iovu situaciju jemenske djece I jeruzeeleme da se zastiti I nahrani jeri ta djeca kuda upiru od gladi I zedzi stalno padaju poput vrabaca jeri krvosedne ubise od netanhahua ispaljujo metke djevojcicama od 10/12 godina nizasto nisu krive samo stosu muslimanke upiru pod rusevinama I kanallizacijama po cjeloj palestini koju jos nisu netanjahuve bagra ubilacka okupirale,

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.