Poslanici izglasali produženje roka za preregistraciju oružja

515

Narodni poslanici podržali su u skupštinskoj raspravi Prijedlog zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji, i istakli da se gradjanima mora omogućiti dodatni rok za preregistraciju oružja.Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije rekao je da produženje roka nije sporno, ali da pre svega treba poboljšati planiranje kod donošenja zakona.

“Nije to prvi put da donesemo zakon, a nismo u stanju da ga implementiramo jer nememo administrativnih kapaciteta, ili gradjani nisu o tome dovoljno obevšteni”, rekao je Stevanović i dodao da treba bolje planirati.

On je istakao da je bolje potceniti moć državnih organa i zainteresovanost građana, pa konzervativno planirati rokove, nego da se svake godine rokovi za ispunjenje obaveza produžavaju.

I poslanik Nedjo Jovanović rekao je da će Socijalistička partija Srbije (SPS) podržati zakon imajući u vidu da je reč o 650 hiljada gradjana koji posjeduju 950 hiljada komada dugih ili kratkih cijevi i da je u prethodnom roku zaista bilo teško da svi ispune obaveze. On je dodao da se ipak ne smije dozvoliti ni da se građani zbog stalnog odlaganja, oglušuju o svoje obaveze i da to treba precizirati.

Poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić procenio je da skoro milion građana ima oružje i da prethodni rok nije bio realan, naročito jer se prvi put od svih vlasnika oružja tražio i zdravstveni pregled.

Delić je ukazao i da je nepravedo što su mnogi građani koji su nekada, pošto se, kako kaže “održavala Zastava pa se kupovalo oružje koje je bilo i lično i službeno”, u penziju odlazili sa dva ili tri oružja u posjedu, danas moraju da plaćaju veliki porez.

Dio njih se odriče i vraća MUPU-u oružje koje nikad nije korišćeno, koje je još konzervirano, pa je Delić pitao da l je to po Ustavu jer to ipak privatna imovina dobijena na poklon.
Jedan od predlagača Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista naglasio je da je rijetko koji prijedlog imao ovako jednoglasnu podršku.
On je pozvao da se analiziraju dobre i loše strane Zakona o oružju iz 2015, a onda sačini odgovarajući novi prijedlog po mjeri većine.

 

Poslanici će na ovoj sjednici potvrditi i Protokol o izmjenama i dopunama Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, potvrditi Aneks 1 Sporazuma o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji Srbije i Azerbejdžana, a izabraće i novog člana Republičke izborne komisije iz Poslaničke grupe Stranke moderne Srbije.

Beta/N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.