Taip Erdogan: Ovo je tek početak

372

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je danas da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu te zemlje povuku do linija koje je odredila Turska, upozorivši da su gubici koje su sirijske snage pretrpele u napadima Turske i pobunjenika “samo početak”.

“Ljudski gubici i gubici u opremi (sirijskog) režima su samo početak. Ako se ne povuku do granica koje je odredila Turska što je pre moguće, neće im glava ostati na ramenima”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari, prenosi Rojters. On je, govoreći o turskoj operaciji Proljećni štit u Idlibu, koja je počela 27. februara, upozorio da će vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pretrpeti teške gubitke, dodaje AP.

“Pokrenuli smo operaciju nakon što je 34 naša vojnika ubijena u Idlibu. Nećemo ostaviti bez odgovora nijednu kap krvi naših mučenika, koja je tamo prolivena. Već smo naneli najveću ikada štetu režimu, i ove žrtve su za njega samo početak”, naveo je Erdogan. On je naglasio da ni Rusija ni Iran nisu mete Turske u Siriji, dodaje TAS S.

“Turska ne cilja ni na Rusiju ni na Iran u Siriji. Mi samo uništavamo elemente (Asadovog) režima”, rekao je Erdogan, a prenela televizija NTV. On je dodao da očekuje da druge zemlje pokažu poštovanje prema stavu Ankare, navodeći da je učešće u borbenim situacijama u Siriji bila volja naroda, a ne lični izbor rukovodstva te zemlje.

“Ponovo apelujem na Rusiju i Iran. Truska nema problem sa ovim zemljama u Siriji”, rekao je Erdogan dodajući da Turska nema pretenzije prema sirijskoj teritoriji, niti planove da tamo napravi uporište.

Tanjug


TAG


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.