Polovina predmeta koje Inspektorat za rad uputi sudovima i tužilaštvu zastarijeva

446

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je danas prilikom sastanka sa ministrom Zoranom Đorđevićem i Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem da je možda najveći problem kod ostvarivanja prava radnika zastarijevanje predmeta.

“U toku 2017. godine čak 47 odsto, a 2018. i 2019. godine 42 odsto predmeta, koje je Inspektorat uputio sudovima i tužilaštvu na dalje postupanje, zastarelo je”, istakao je Đurović.

Đorđević je ocijenio da inspektori sve aktivnosti obavlja u skladu sa zakonom, ali da oni nisu jedina karika u ovom lancu.

“Da bi mjere koje preduzimaju inspektori rada imale puni efekat na dosljedniju primjenu propisa u oblasti radnih odnosa i bezbjednosti na radu, naročito na primjenu preventivnih mjera u oblasti bezbjednosti i zdravlja na radu i smanjenje broja povreda na radu, moraju i drugi nadležni organi, kao što su sudovi i tužilaštva, da preduzimaju odgovarajuće mjere u domenu svojih nadležnosti”, rekao je Đorđević.

 

Pašalić je rekao da je u cilju zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, ali i efikasnijeg rada dva organa, potrebno uspostaviti kontakt osobe u zaštitniku građana, na nivou zamjenika zaštitnika i u Ministarstvu za rad. Posebno je bilo riječi o mjerama koje su sprovedene nakon nedavne pogibije radnika na gradilištu.

FoNet
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.