ERDOGAN: Ne želimo novac EU, odbio sam milijardu evra pomoći!

243

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je večeras da je odbio dodatnu milijardu evra pomoći EU za prijem migranata, ako ih zadrži u Turskoj dok su hiljade na putu ka granici s Grčkom.

“Mi razgovaramo s njima. Kažu nam: ‘Poslaćemo vam milijardu evra’, a mi im kažemo: ‘Koga vi to pokušavate da prevarite? Ne želimo više taj novac!’ “, rekao je Erdogan. On je to izjavio u Ankari, na konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. Evropska unija (EU) je sve više zabrinuta zbog priliva hiljada migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je “otvorila kapije”.

 

Erdogan je u ponedeljak kritikovao EU zbog toga što ne želi da “podijeli teret” s Turskom, u kojoj živi oko četiri miliona migranata i izbjeglica, od kojih su velika većina Sirijci koji su pobjegli od rata koji je pustoši njihovu zemlju od 2011. godine. Turska je 2016. godine s Briselom zaključila sporazum kojim se obavezala da će se boriti protiv prolaska migranata u Evropu, u zamjenu za pomoć od šest milijardi evra.

 

Erdogan je u ponedeljak još jednom optužio EU da je dala samo djelić te obećane pomoći, što evropski lideri negiraju. Odluka Turske da otvori granice sa Evropom, doneta prošlog petka, dolazi u vrijeme dok Ankara traži podršku Zapada turskim snagama u Siriji, gdje vode ofanzivu protiv vojske sirijskog režima. Suočena sa prilivom hiljada ljudi na njenu granicu, Grčka je preduzela drakonske mjere da bi ih sprečila da je pređu. Na granici su grčke snage u ponedeljak ispaljivale patrone suzavca i koristile vodene topove, javili su izveštači AFP-a.

Erdogan je u ponedeljak optužio “grčke vojnike” da su “ubili dva migranta” i teško ranili trećeg, ali tu tvrdnju nije potkrepio ničim.

Ranije u ponedeljak, portparol grčke vlade je “lažnom vijesti” nazvao jedan video-snimak na kojem se tvrdi da je sirijski migrant koga su navodno ubile grčke vlasti.

Beta-AFP


TAG


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.