BEOGRAD/ “Narodna patrola” presrijeće i prijeti migrantima

546

Opasna grupa momaka koja sebe naziva “narodnom patrolom” opet zavodi red u glavnom gradu. Video snimak sa njihovom poslednjom “akcijom” odnosno presretanjem izbeglica, osvanuo je na društvenim mrežama, a ovaj put, po svemu sudeći otišli su korak dalje – predstavili su se kao policija, indirektno najavili da će slati svoje ljude da prate migrante po gradu, a onda su upali u, kako su oni to nazvali, “migrantski štek”.

Beograđani ali i drugi korisnici društvenih mreža danima unazad svedoci su vršljanja određene grupe muškaraca koji pod okriljem noći presreću tamnopute mladiće i najblaže rečeno prepadaju ih obraćajući im se pretećim tonom, dele pamflete u kojima su ispisana jeziva pravila ponašanja kojih bi trebalo da se pridržavaju… Uprkos tome što su mnoge organizacije, pa i samo Ministarstvo unutrašnjih poslova i zaštitnica građana, reagovali nakon pisanja “Blica” o ovoj izuzetno opasnoj pojavi, “narodna patrola” nastavlia je da divlja po ulicama.

Poslednji objavljeni video zabeležen je kod Beton hale. Nekoliko mladića presrelo je grupu migranata na ulici i pokušalo da ostvari komunikaciju postavljajući pitanja poput “zbog čega ste ovde”, “gde spavate”, a kada im odgovoraju da ne znaju engleski, razgovor zaključuju rečenicom: “Budite dobri i sve će biti u redu”.

A onda ih jedan od mladića pita da li su policija, na šta, kao što se može čuti na videu, odgovaraju potvrdno!

“Poslaćemo klince da ih prate”

Posebno je zabrinjavajuć i detalj kada grupa ksenofobičnih mladića razgovara o mogućnosti da “pošalju klince” koji bi pratili migrante, a sve kako bi se tačno utvrdilo gde spavaju. Ko je, kada i zbog čega dopustio ovim mladićima da bilo koga prate, presreću, da bilo koma prete, nikome nije jasno. Ko su “klinci” koji izvršavaju njihova naređenja, takođe je nepoznanica.

Zatim sledi upad u jedan od, kako su ga sami nazvali, migrantskih štekova, gde pronalaze njihove stvari, dušeke na kojima spavaju, hranu, odeću… Ali i crvenu mrlju na podu za koju po automatizmu odmah zaključuju da je od krvi. Upravo donošenje ovako nesmotrenog i neosnovanog zaključka jasno govori koliko su stavovi ove grupe izvitopereni, uvrnuti i krajnje opasni!

Redakcija “Blica” obratila se i policiji sa pitanjem da li su upoznati sa ovim slučajem, na šta smo dobili potvrdan odgovor uz obrazloženje da je obavešteno i nadležno tužilaštvo, koje je, kako su rekli, naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti u vezi s događajem. Da li će tužilaštvo i policija odreagovati pre nego što se podgrejana netrpeljivost pretoči u incident, ostaje da vidimo, ali “narodnu patrolu” to po svemu sudeći ne dotiče preterano, jer oni svoje akcije presretanja izbeglica nastavljaju uprkos svemu.

Da su ovakvi fašistički stavovi i netrpeljivost toksični po društvo i da mogu prerasti u nešto daleko ozbiljnije i opasnije, saglasna je javnost. Podržavaju i stav da “narodne patrole” danas presreću migrante, a da bismo na meti sutra mogli biti vi, mi ili bilo koja druga društvena pojava ili pojedinac.

Na opasnost postojanja paralelnih strukura upozorio je i Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila, upozoravajući da se isti scenario već odigrao u Grčkoj.

– Nešto slično se dogodilo u Grčkoj, gde je ekstremna desnica poput “Zlatne zore” iz takvog odnosa prema migrantima profitirala da je uspela da uđe i u parlament. Grupe građana nisu nadležne da brinu o redu i miru u Srbiji, ali je očigledno da su osetile prostor da to rade. Na taj način stvaraju animozitet prema nesrećnim ljudima i iracionalni antagonizam. Kada se strahovi prodube, teško se dolazi do rešenja. U ovoj zemlji postoje organi reda i mira i ko god se plaši za svoje zdravlje i bezbednost treba da se obrati policiji – istakao je za “Blic” ranije Đurović i dodaje da se mora regulisati pravni status migranata.

Podsetimo, velika prašina digla se već pri prvoj sumanutoj akciji problematične grupe, o kojoj smo pisali. U petak uveče su presreli grupu mladića na Zelenom vencu i podelili im preteće pamflete na srpskom, engleskom i arapskom jeziku na kojima je, između ostalog, pisalo:

“Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke, zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 časa do 6 časova ujutru. I kretanje više od tri osobe u toku dana.” Kao bomba u javnosti je odjeknulo pitanje: ko “narodnoj patroli” dozvoljava da uvodi policijski čast krojen po njihovoj meri!?

Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.