BNV prijeti izlaskom iz obrazovnog sistema Srbije

327

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je , nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva prosvjete o prevazilaženju problema u novopazarskoj OŠ „Avdo Međedović“, saopštili da će „razmotriti modalitete izlaska iz obrazovnog sistema Republike Srbije“ ukoliko nadležne državne institucije „ne stanu u zaštitu Ustava i zakona“, piše Danas

Cilj je da se bošnjačka djeca zaštite „od asimilacije i pokušaja politizacije obrazovnih ustanova. Ovo je saopštila služba za informisanje BNV.

U saopštenju se navodi da su „u razgovoru otklonjene sve dileme „vezane za regularnost i zakonitost sprovedenog konkursa za izbor direktora u toj školi, koju je BNV proglasilo ustanovom od posebnog značaja za Bošnjake.

Dalje se navodi da je predstavnicima Ministarstva prosvjete rečeno da su pokrenuti postupci kod Upravnog suda, Zaštitnika građana i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, „sa ciljem da se zaštite Ustavom i zakonom zagarantovana prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku i pismu“.

Problemi u školi su nastali, jer dio zaposlenih, na čelu sa penzionisanim direktorom Ahmedinom Đerlekom, ne dozvoljava vd direktora Safetu Smajoviću da uđe u školu.

Ulazak u školu nije dozvoljen ni republičkoj prosvjetnoj inspektorki, ni načelnici Školske uprave Novi Pazar. Ministar prosvjete Mladen Šarčević najavio je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Đerleka, jer je u penziji „a i dalje vodi školu“.

Izvor: Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.