Formirati zajedničku radnu grupu za Srebrenicu / Zukorlić se složio sa radikalima

577

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić reagovao je u Skupštini Srbije na nastupe narodnih poslanica Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića i Miljana Damjanovića, koji su u svojim izlaganjima negirali genocid u Srebrenici i na snishodljiv način govorili o nacionalnim manjinama, javlja SANA.

Zukorlić je, između ostalog, kazao da očekuje od radikala koji su, kaže, pokazali svoju hrabrost da govore o tome što drugi ne smiju i da kao dokazane partiote budu “barjaktari priznanja genocida u Srebrenici”.

“To bi mogao da bude korjeniti zaokret”, rekao je Zukorlić i dodao da se radi o nespornim činjenicama, međutim, kako je istakao “kada se to gleda iz Beograda ili neke druge tačke, onda to izgleda drugačije”.

“Ja sam u Srebrenici bio najmanje deset puta. Imate faktografiju, imena i prezimena, nešto što je nesporno. Jedino sa čime sam spreman da se složim jeste ako treba da napravimo i zajedničku radnu grupu i naučnu i kakvu god da se dođe do istine i činjenica. To je od interesa za oba naroda i za odgoj naših budućih generacija”, kazao je Zukorlić.

Odnos prema zlu i zločinu, ocjenjuje Zukorlić, nije samo odnos prema drugoj strani, nego prema budućim generacijama, na kojoj matrici ih školujemo i podižemo.

“To je nešto gdje bi trebalo da imamo snage za zajednički stav”, istakao je Zukorlić.

Izvor: SANA
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.