Forum žena Sandžačke demokratske partije u Prijepolju: “Žene u politici”

411

U organizaciji Foruma žena Sandžačke demokratske partije u Prijepolju, večeras je održana tribina na temu “Žene u politici”, na kojoj su učešće uzele direktorka Кancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, narodna poslanica Nataša Mihailović Vacić, kandidtkinja za narodnu poslanicu na sljedećim republičkim izborima Samira Ćosović, ali i sve žene kojih je večeras bilo više od stotinu.

Direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da su žene shvatile i dokazale da je moguće istovremeno držati varjaču ali i uspješno se baviti politikom, a što je još važnije to su shvatili i kolege muškarci koji su im dali podršku za veće uključivanje u javni i politički život.

Tribina žene u politici u organizaciji Foruma žena OO SDP Prijepolje

“Ono što takođe mislim da je izuzetno važno, jeste da se o ovim temama dosta govori na lokalu, u gradovima i opštinama širom Srbije, jer imali smo jedan vremenski period u kome su donošeni dobri zakoni i strategije, ali to se uglavnom dešavalo u Beogradu, u republičkom parlamentu, na nivou Vlade, dok je lokal nekako ostajao po strani. To smo promjenili u prethodnim godinama i sada se sve više ova tema nameće širom Srbije i to je dobro, jer je veće uključivanje žena u politički život prije svega na lokalu, tamo gdje je neophodno da prepoznaju neke teme koje su često ostajale u zapećku, a koje čine društvo kvalitetnim i nezabrinuto za svoju budućnost, a prije svega za svoju djecu”, kazala je Paunović.

Direktorka Vladine kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović

Direktorka Vladine kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović

Ona je kazala da su žene u lokalnom političkom životu uvijek tu da pomognu da se ostvari rezultat, ali kada se dijele pozicije onda nekako to nije uvijek ravnopravno raspoređeno.

“U ovoj zemlji više od 50 posto su žene, a imali smo nakon izbora 2016. godine samo sedam predsjednica opština i gradonačelnica i to je nešto što mora da se promjeni. Neke teme u našoj zemlji su pokrenule žene i one se upravo zahvaljujući toj inicijativi uspješno rješavaju kao što su nasilje u porodici, vršnjačko nasilje, problemi starijih ljudi, žena sa invaliditetom, žena na selu, neki stereotipi koji važe kad su žene u pitanju. To su sve teme koje su profilisale i nametnule žene što kroz politički život ili civilno društvo i zato mislim da toj inicijativi treba pružiti mnogo više prilike. To ne podrazumjeva bilo kakvo takmičenje sa muškarcima jer nas ne bi bilo u tolikom broju u parlamentima da za ovaj zakon nisu ruku digle naše muške kolege”, zaključila je Paunović.

Nataša Mihailović Vacić

Narodna poslanica Nataša Mihailović Vacić miljenja je da su žene i te kako zainteresovane da uzmu učešće u politici i da je 40 posto zastupljenosti žena na listama na predstojećim izborima na svim nivoima, najbolji pokazatelj toga, a da je najbolji primjer šta zapravo jeste rodna ravnopravnost i koliko je učešće žena u politici važno i koliko su žene zainteresovane za politiku, primjer SDPS – a.

“Ja ću samo reći da je naša stranka u Skupštini Srbije i do sada imala 40 posto žena, dakle mnogo prije nego što smo počeli da razgovaramo o većoj zastupljenosti žena u parlamentima. SDPS je jedina partija u Srbiji koja u svom programu ima platformu rodne ravnopravnosti i obrazovanja jer želi da ukaže da je obrazovanje ključni faktor u onome što jeste rodna ravnopravnost. Кada su žene obrazovanije onda one imaju i veća primanja, ekonomski su nezavisnije a samim tim povećava se i njihova zainteresovanost za politiku”, rekla je narodna poslanica.

Prema njenim riječima SDPS živi rodnu ravnopravnost i nisu joj potrebne kvote jer oni imaju 46 posto žena u svim stranačkim organima i to na funkcijama odlučivanja.

“Najmudriji među nama razumiju da više žena u politici doprinosi trajnom miru i stabilnosti, jer žene u politiku ne unose samo novi kvalitet u odlučivanju i upravljanju, već donose boljitak u ukupnom funkcionisanju i napretku jednog društva, jer ono što je dobro za žene dobro je i za većinu u društvu”.

Predsjednica Foruma žena SDP – SDPS Suanita Čelebić istakla je da su na večerašnjoj tribini gošćama predstavili multietničku listu sa kojom će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima.

“Želimo da nas razlike ne razdvajaju već naprotiv da nas ujedinjuju. Večeras smo u interaktivnom razgovoru sa našim gošćama koje su došle iz Beograda, narodnom poslanicom Natašom Mihajlović Vacić i direktorkom Кancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović omogućile našim sugrađankama da u direktnom razgovoru sa njima pitaju i dobiju odgovore. Ne želimo da nas procjenti određuju na listama već da aktivno učestvujemo u radu lokalnih parlamenata i republičke skupštine, želimo da imamo mogućnost da biramo i budemo izabrane”, zakučila je Čelebić.

Izvor: GZS i PP Media
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.