Strahote zločina u Plavu / KO ZABORAVI OSUĐEN JE DA MU SE PONOVI!

458

Plav / Racina: Heftu dana prije početka Balkanskog rata, oktobar 1912, pod naredbom kralja Nikole, crnogorska vojska je okupirala Plav i Gusinje. Obim masovnog zločina i način na koji je počinjen ne može zamisliti ljudski um.
5. marta 1913. bio je najokrutniji zločin genocida. Crnogorska oficijelna vojska u pratnji 32 sveštenika pravoslavne crkve na čelu sa zlikovcem Đorđem Šekularcem (koji je kasnije srbovao po Plavu i Gusinju), najprije su povezali prisilno u jedan konopac i prislonjene uza zid 12 plavskih prvaka, na silu im pokušavajući na glavi natući crnogorsku kapu i da ljube zastavu, što su izričito i po cijenu života odbili, nakon čega su javno, pred masom svijeta strijeljani sljedeći narodni prvaci:

1. Mulla Sado Musić
2. Adem – Demo Marković
3. Junuz Nurov Omeragić
4. Hajro Nurov Omeragić
5. Ago Jakupov Ferović
6. Emin Jakupov Ferović
7. Šećo Ferović
8. Mazo Hadžimušović
9. Hako Hadžimušović
10. Osman aga Šehović
11. Bećo Mehmedov Aljihuljić
12. Šećo Mehmedov Aljihuljić.
Nakon njihovog strijeljanja moglo je da počne genocidno orgijanje, ubijanje, silovanje u nasilno masovno pokrštavanje 12,500 muslimana, Bošnjaka i Albanaca, Plava i Gusinja.
Prema različitim izvorima ubijeno je više od 1800 žena, djece, muškaraca svih dobi starosti.

Žrtvama genocida neka je vječni rahmet, zlikovcima i onima koji ih veličaju, vječni pakao i sramota.

(Kompoziciju u povodu 100. godišnjice od strijeljanja plavskih prvaka 5. marta 1913. – 5. mart 2013, uradio je umjetnik rah. Ibrahim Ibro Reković).

Fb Esad Krcic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.