Privrednik koji je donio korona virus u Srbiju boravio je i u Italiji

436

Mjere zaštite od virusa korona od danas su dodatno pooštrene, poslije potvrde da je I. Đ. (43), smješten u bolnicu u Subotici, pozitivan na ovaj virus. To je prvi potvrđeni slučaj infekcije virusom kovid-19 u Srbiji. Od svih za koje je ustanovljeno da su bili u kontaktu sa oboljelim, koji se osjeća dobro i od jutros nema temperaturu, uzeti su brisevi, i čekaju se rezultati analiza. U međuvremenu je Ministarstvo prosvjete dalo preporuku da se odlože sve ekskurzije van zemlje, što je do sada važilo samo za Italiju. Ministarstvo zdravlja je plan odbrane od virusa korona, zbrinjavanja sumnjivih i oboljelih podiglo na nivo aktivacije.

I. Đ. je privrednik, vlasnik privatne firme u Bačkoj Palanci, koja ima pogon i u centralnoj Srbiji. Sada je u izolaciji, na infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Subotici. Njegovo stanje je, kao nezvanično saznajemo, stabilno i nije riječ o težem obliku oboljenja. Kako smo saznali, oboljeli se zbog simptoma gripa najprije javio u Dom zdravlja u Bačkoj Topoli, a potom je, prije tri dana, na pregled i snimanje otišao u jednu privatnu ordinaciju u Subotici. Tamo su mu uradili skener pluća i ustanovili da je riječ o velikoj upali, poslali ga u Opštu bolnicu kako bi dao nalaze na analizu.

Pretpostavlja se da je virusom korona zaražen u Mađarskoj, jer je neposredno prije nego što je osjetio tegobe, bio u posjeti sestri u Budimpešti. Međutim, nezvanično saznajemo da je kao predstavnik preduzeća nedavno boravio u Italiji, iz koje se vratio, te nije isključeno da je već tamo došao u kontakt sa virusom.

– Ljudi iz njegovog okruženja su testirani, iako ne osjećaju nikakve simptome, ali su svi jako potreseni zbog ove situacije – kaže porodični prijatelj pacijenta iz Bačke Topole.

– Niko od nas ne može da vjeruje da je u pitanju baš ovaj virus, jer je bio na nogama. Mislio je da je u pitanju malo jača prehlada i preventivno je otišao na pregled. Svi se nadamo da je jak i da će biti dobro.

U subotičkoj Opštoj bolnici danas nisu željeli zvanično da daju više informacija o stanju pacijenta, a nezvanično smo saznali da je stabilno, ali pod stalnim nadzorom.

– Nema mjesta panici, pacijent je u izolaciji, a svi ostali pregledi i hospitalizacije u bolnici obavljaju se normalno – rekao je kratko Barko Radun iz uprave Opšte bolnice.

Zbog pojave korone danas je vanredno zasjedao Štab za vanredne situacije Sjevernobačkog okruga, kome pripadaju Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš.

– Utvrđeno je da je situacija u SBO u cjelosti pod kontrolom i ne postoji potreba za uvođenjem bilo kakvih vanrednih mjera postupanja – rekao je Dragi Vučković, načelnik SBO. – Sve protokole i algoritme koje su propisali Ministarstvo zdravlja i SZO, savjesno i posvjećeno, ispoštovali su ljekari i medicinsko osoblje, koji su na vrijeme sproveli sve preventivne mjere u cilju spriječavanja daljeg širenja infekcije.

Sudeći po situaciji na subotičkim i bačkotopolskim ulicama, straha i panike među građanima nema više nego što su postojali prije nego što se pojavio prvi slučaj. Međutim, mnogo više se kupuju zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

– Generalno se ne plašim virusa korona, ali otkako sam saznala da se pojavio i kod nas više sam na oprezu, naročito što se tiče pranja i dezinfekcije ruku. Nema govora o izolaciji, ali smo se u kolektivu dogovorili da ukoliko neko ima simptome gripa ili respiratornih infekcija nikako ne dolazi na posao.

DEJAN MALAGURSKI (45)

– Virus korona sam od samog početka smatrao kao običan, malo jači grip, koji može da bude fatalan za starije ljude. Međutim, kada sam čuo da je oboljeli mlad i jak čovjek, shvatio sam da svako može da se razboli. Ne kupujem maske, ali vidim ljude koji ih nose po gradu. Svako ima pravo da brine o svom zdravlju onako kako želi.

MIRJANA NOVKOVIĆ (39)

– Nije mi svejedno otkako sam čula da se korona pojavila u Subotici, ali ako se svi pridržavamo savjeta i reagujemo čim primjetimo prve simptome, mislim da ne bi trebalo da bude velikih problema. Kontrole na graničnim prijelazima i aerodromima trebalo bi da se pojačaju.

Novosti.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.