INDIJA: Muslimani samoorganizovano počeli da pružaju otpor / VIDEO /

443

Nakon niza nasilja koji su se desili u Indiji prema muslimanima, od strane policije i hindu šovinističkih organizacija, na internetu se sinoć pojavio video snimak uz kratak opis da su se muslimani samoorganizovali i počelu pružati otrpor policiji i ekstremnim hindusima. Policija u New Delhiju prije pobune muslimana ne samo da nije učinila ništa da zaštiti muslimane, nego je i pružala zaštitu rulji, pa nije ni čudo što su muslimani na snimku i napali policiju. Kamdar tvrdi da su društvenim mrežama kružili snimci koji prikazuju policajce kako razbijaju nadzorne kamere i ismijavaju se okrvavljenim muslimanima, koji su bili prisiljeni leći na tlo. Snimali su ih svojim pametnim telefonima, a snimke postavljali na društvene mreže. Kamdar je u članku objasnila da je taj pogrom podsjetio na događaje iz 2002. u kojima je ubijeno približno hiljadu ljudi, uglavnom muslimana, u indijskoj saveznoj državi Gujarat, kada je Modi bio njen premijer, kao i na ubistva pripadnika zajednice sikha nakon atentata na bivšu premijerku Indiru Gandhi 1984. U svim tim događajima rulja je dobila zeleno svjetlo za napade na određenu vjersku grupu i bilo im je dopušteno vršiti nerede bez ikakvog policijskog nadzora, što je definicija “pogroma”. Video samoorganizovane pobune muslimana možete pogledati na linku ispod.

 

https://www.facebook.com/100046117237697/videos/136623654551542/

 

Vlada podržava nasilje

Kamdar u svom članku dalje govori o tome kako je vladajuća stranka Bharatiya Janata Party (BJP) osujetila pokušaje indijskih strana da se dovedu stvari pod kontrolu u New Delhiju i suzbije nasilje nad vjerskim manjinama.
Kao primjer za to navodi pozive Arvinda Kejriwala, novoizabranog premijera u Delhiju, da vojska izađe na ulice kako bi se zaštitila javna sigurnost, na koje Modijeva vlada nije željela odgovoriti. Također, savezna vlada morala je prebaciti sudiju Vrhovnog suda u Delhiju S. Muralidhara na drugi sud u državi Punjab nakon što je ukorio policiju jer nije podnijela prijavu protiv Kapila Mishre i druge dvojice političara iz BJP-a čiji je govor mržnje pokrenuo rulju.
Kamdar smatra da je poruka BJP-a jasna: “Birajte koga hoćete, mi smo još na vlasti. Zovite policiju, ona radi za nas. Žalite se sudovima – uklonit ćemo sve sudije koji ne izvršavaju naše naredbe. Nastavite li se protiviti, poslat ćemo rulju na vas.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.