Žongler iz Novog Pazara: Kao dječak se igrao sa zmijama, a sada Evropu ostavlja bez daha

516

Valentina Bihorca (34) nije lako locirati, jer često putuje, ali u trenutku dok smo radili intervju bio je na turneji u austrijskom gradu Dornbirnu, gdje u šouu Sugar baby u stilu pedesetih godina prošlog vjeka, glumi mačo tipa poput Džejmsa Dina. Već osam godina on radi u predstavi Rockabilly, jednom od najgledanijih i najuspješnijih varijete programa poslednjih godina u Nemačkoj, a veoma je i kao samostalni umjetnik tražen širom Starog kontinenta.

Mali Valentino 3


Kao dječak umeo je da zmiju od četiri metra obavije oko vrata ili da je vrati u kavez. Druga djeca imala su psa ili mačku, a moji kućni ljubimci bile su zmije i krokodili. Dešavalo se da komšije dođu na kafu u naš dom u Novom Pazaru, a u hodnik zateknu zmiju i krokodila. Omiljena mi je bila jedna mala boa, koja me je ujela više puta, ali za to sam sam kriv jer sam joj gurao prst u usta. Imali smo i pet metara dugačke pitone. Od sedme godine od oca učio sam o tajnama žongliranja – sa osmjehom mi priča Valentino svoju Priču sa dušom.

 

Valentino na pozornici koristi devet krugova ili sedam kajli, odnosno pet fudbalskih ili sedam manjih lopti

Valentino na pozornici koristi devet krugova ili sedam kajli, odnosno pet fudbalskih ili sedam manjih lopti. Ihmija Bihorac, zvani Bata, bio je glavna atrakcija kao mađioničar, žongler, fakir i vlasnik jednog od najpoznatijih cirkusa u Jugoslaviji – Varijete Valentino – zvjezde artističkih pozornica, dok je Valentinova majka bila asistentkinja. Starije generacije pamte paniku na stadionu u Novom Pazaru tokom izvođenja akrobatske tačke, kada je dvogodišnji Valentino, koji je dobio ime po čuvenoj porodičnoj umjetničkoj trupi, iz publike skočio na scenu kako bi se poigrao sa zmijama.


Specijalnost mu je pimpovanje lopte glavom i istovremeno žongliranje sa osam krugova ili pet većih lopti
Prativši spisak načičkanih nastupa po republikama bivše Jugoslavije porodica Bihorac se sedamdesetih i osamdesetih godina sa trupom selila iz grada u grad, a Valentino kaže da su se braća i on rodili na četiri točka, u kampu: Valentino u Petrovcu na Mlavi, srednji Renato u Prištini, a najmlađi Haris Armando u Valjevu.

Sa ocem Ihmijom u okolini Novog Pazara

– Ocu je bilo važno da nas iškoluje. Lijepo je što smo talentovani, ali obrazovanje mu je uvek bilo na prvom mjestu. „Koliko god da si dobar žongler, uvjek ćeš morati da treniraš. Bez vežbe nema uspjeha“ – govorio mi je otac, a kasnije sam shvatio da je to živa istina. Pričao je da za pozornicu nije važno samo pokazivanje talenta već i umjeće „prodaje“ svoje tačke i posjedovanje karaktera na sceni. Ljudi osjete da li radite iz srca ili ne – objašnjava mi i kaže da se ovih mudrih rečenica pridržava i danas.
Početkom devedesetih, Bihorci su se preselili u Njemačku, gdje su pet godina svi nastupali u jednom malom, klasičnom cirkusu. Nešto prije punoletstva, Valentina je tokom nastupa na poznatom festivalu u Nemačkoj, zapazio direktor tamošnjeg varijetea i ponudio mu dobar posao. Od tada nastupa širom Evrope, a trenutno je, uz oca kojem su cirkuske veštine hobi, jedini član familije koji aktivno radi.

U današnje vrijeme umetnik na sceni mora da bude fleksibilan i da ima hrabrosti da proba neke nove stvari koje su van njegovog stila, kaže Valentino. U braku je sa Ilenijom Sforci (Ilenia Sforzi) umjetnicom iz čuvene italijanske artističke porodice Kazarteli (Cazartelli) koja je osnovala cirkus Medrano. Oni su višestruki dobitnici Zlatnog klovna, najvećeg priznanja za artiste koji se dodeljuje na čuvenom festivalu akrobata i umjetnika u Monte Karlu.

Ovaj posao, između ostalog, volim i zbog toga što nije monoton: video sam svijet, upoznao sam se sa ljudima raznih religija i pogleda na život. Svaki nastup je novo iskustvo. Lijepo je videti kad u sedam minuta, koje imam na pozornici, nekoga učinim srećnim. Za ovaj posao je potrebna strast i ljubav, a da biste ostali na vrhu godinama, i kvalitet, vreme i rad – kazao mi je Valentino i najavio da će uskoro u Srbiji spremiti fantastičan šou.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Fotografije: privatni album
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.