Održana svečana Konvencija Foruma žena SDP-a

548

U prepunoj dvorani novopazarskog Kulturnog centra održana je Konvencija Foruma žena Sandžačke demokratske partije. U susret 8. martu , simbolu ženske ravnopravnosti i posebnosti SDP je upriličila ovaj skup i poslala poruku da je poštovanje ženskih prava pitanje poštovanja univerzalnih ljudskih principa.

Obraćajući se sugrađankama, članicama, aktivistkinjama i simpatizerkama SDP, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio se na velikoj podršci koju žene daju ovoj stranci. On je podsjetio da se na listi „Evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić“ za loklane izbore nalazi više od 50% žena.

„Mi vam dajemo povjerenje jer vi to svojim radom, požrtvovanjem i marljivošću kao: majke, supruge, sestre, ćerke, nane i koleginice zaslužujete. Zaslužujete punu afirmaciju na svim nivoima naše vlasti. Vi ste te koje obogaćuju i uljepšavaju naš grad Novi Pazar“, kazao je Biševac.

Na Konvenciji je istaknuto da je SDP poznata po ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena na svim nivoima odlučivanja. Članica Gradskog vijeća Ulfeta Demčović istakla je da u svijetu i dalje traje borba za rodnu ravnopravnost i da je to pitanje veoma značajno na putu ka Evropskoj uniji.

„SDP ide korak ispred. Kada je na listi bilo neophodno 30% nas je bilo 40% . Mnoge funkcije u gradu obavljaju žene. Ja sam članica Gradskog vijeća, imamo ženu koja je članica Pravobranilaštva, načelnica Finansija, načelnica Imovinsko-pravne službe, načelnica za službu Gradskog vijeća, načelnica za rad i radne odnose. Mnoga šefovska mjesta pripadaju ženama. Imamo četiri direktorice škola i direktoricu Predškolske ustanove“, pojasnila je Demčović.

Forum žena SDP posebnu pažnju pridaje mladim članicama koje tek treba da pokažu i razviju kapacitete istaknuto je na skupu. Članica Foruma žena Edina Rašljanin izrazila je zadovoljstvo što je u organizaciji koja ženi daje mjesto kakvo joj pripada.

„Zato što je u SDP žena sa svim pravima i obavezama. Ona je bez predrasuda i prepreka da se pokaže i dokaže u pravom smislu. Takav status koji joj s pravom pripada : vjerski, demokratski, preduzetnički, emancipatorski upravo može da ostvari u ovoj stranci, a da ne bude krivo shvaćena“, kazala je Rašljaninova.

Članica Foruma ljekarka Edina Hasanović Gudžević istakla je da joj je SDP omogućila da se bavi humanitarnim radom u okviru organizacije „Otvorena ruka“.

„Pomagati našem narodu, bolesnima, starima i djeci doprinijelo je da moje kolege i ja sazrimo kao ljudi i postanemo sposobniji u obavljanju svog poziva“, kazala je Edina Hasanović Gudžević.

Ona je dodala da je srećna što može doprinijeti afirmaciji žene u društvu i dokazati da žene, pored toga što su majke i domaćice, mogu biti jednako uspješne u poslu i biti  društveno korisne.

Na Konvenciji se obratila i Novopazarka, koja sada živi u Beogradu, Gordana Petrović poznata po svojoj humanosti.

„Ponosna sam što sam rođena i odrasla u ovom gradu. To je jedno od rijetkih mjesta u svijetu gdke komšija poštuje komšiju, gdje se ne dijelimo po vjeri i nacionalnosti. Ovde smo uspjeli sačuvati ono što su naši stari godinama gradili. Velika podrška u životu mi je SDP, na čelu sa našim ministrom Rasimom Ljajićem“, kazala je Petrović.

Osnivač i lider Sandžačke demokratske partije , Rasim Ljajić nije krio oduševljenje skupom ocijenivši ga „najveličanstvenijim do sada“. On je zahvalio ženama na podršci i kazao da su one „dio njegove familije“.

„Nikada i nigdje se nije desilo da jedna stranka kandiduje više žena nego muškaraca na nekim izborima. Mi ne želimo da polovina populacije ostane na društvenoj margini i da se o Pazaru govori kao o mjestu gdje su žene na bilo koji način diskriminisane“, kazao je Ljajić.

„Mi smo radili neka istraživanja i zaključili smo da ste vi žene glavne u kući. Ako ste glavne treba da imate glavnu ulogu i ovdje“, šaljivo je objasnio Ljajić.

On je još jednom podsjetio na različitosti koje krase SDP, govoreći da u stranci ima i Bošnjaka, Srba, mladih, starih, radnika i doktora. Ljajić smatra da od tog bogatstva različitosti treba napraviti brend.

„Ljude ne treba cijeniti po vjeri, naciji ili rasi, već po karakteru i doprinosu zajednici“ kazao je Ljajić.

On je dodao da su „mržnja i nacionalizam otrov koji je opasniji od korona virusa”.

„ Mržnja i nacionalizam su otrov. Mi se moramo toga oslobađati i moramo da kritikujemo svakoga ko propagira to i na tome gradi politički status“ ocenio je Ljajić.

On se zahvalio ženama na ukazanom povjerenju.

„Ovo je večeras erupcija ljepote, emocije, solidarnosti i pameti. Želim da takvi i ostanemo. Želim da sačuvamo pazarski duh koji znači: da se podržavamo i pomažemo komšije, da pomažemo drugim ljudima, slabijima i bolesnima. Želim da ima manje mržnje među ljudima. Hoću da Pazar krasi ono što ga je uvijek krasilo“, kazao je Ljajić.

On je tu revolucionarnu ulogu dodijelio ženama.

„Vi ste te koje treba da nam u tome pomognete. Da uzgajamo našu djecu i vaspitavamo na način na koji su nas naše majke vaspitavale. Da poštujemo starije. Da elementarne stvari koje su zaboravljene vratimo u naš svakodnevni život. To je jače i značajnije od svake moguće politike“ ,zaključio je Ljajić.

https://www.facebook.com/139563489422943/posts/2855085304537401/

Konvencija Foruma žena SDP imala je i bogat i sadržajan program na kome je otpjevana himna „Biraj uvjek SDP“ u izvođenju Sare Spica i solista hora „Đulistan“. Takođe na konvenciji je prikazan i promo film Foruma žena SDP. Prisutne dame na Konvenciji dobile su pokone i crvenu ružu koja je simbol Foruma žena SDP.

Zbog nedostatka prostora u dvorani Kulturnog centra veliki broj članova i simpatizera bio je u holu ispred koncertne dvorane.

(A.M.K.)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.