Alma Zadić: Rekli su mi “Metak je rezervisan za vas”!

455

Novoimenovana austrijska ministrica Alma Zadić, inače imigrantica iz Bosne i Hercegovine, objavila je tekst za britanski Guardian u kojem priznaje da je platila visoku cijenu da bi postala zelena članica austrijske vlade, te kako je ovo šansa njene stranke da promijeni stvari na bolje.

“Rukovanje sa austrijskim predsjednikom Aleksandrom Van der Bellenom tokom moje inaguaracije za austrijskog ministra pravde u januara bilo je duboko dirljiv trenutak za mene i moju porodicu. Ali bilo je to emotivno i za veliki broj ljudi koji su došli u Austriju kao migranti ili izbjeglice”, počela je Zadić za Guardian.

Vidjeti nekada dijete izbjeglicu iz rata u Bosni i Hercegovini kako polaže zakletvu za vladinu ministricu u zemlji u koju je njena porodica izbjegla 1995. godine, bilo je veoma simbolično – signal da su oni i danas u potpunosti prihvaćeni kao dio austrijskog društva s pravom da sudjeluju u politici te zemlje, pa čak i da je oblikuju, napisala je Zadić.

Međutim, ona dodaje kako je njen dolazak na ovu poziciju od prvog dana oslobodio bujicu mržnje krajnje desnice u Austriji usmjerene prema njoj.

“U samo dva mjeseca austrijske vlasti zabilježile su više od 25.500 incidenata javno izrečenih govora mržnje i komentara mržnje upućenih prema meni ili o meni, od rasističkih uvreda do komentara da se vratim tamo odakle sam došla. Budući da su neke od tih poruka uključivale vjerodostojne prijetnje smrću, austrijske službe sigurnosti dale su mi 24-satnu zaštitu. ‘Metak je rezervisan za vas’, rečeno je u jednoj od tih poruka. Od tada su me pitali da li žalim što sam prihvatila posao u vladi te što sam ušla u koaliciju formiranu između konzervativne Narodne stranke i moje stranke Zelenih. U oba slučaja, čvrsto vjerujem da sam pravilno postupila zbog promjena koje bi potencijalno mogle uslijediti, promjena koje nam jako trebaju. Prvo, moram reći da sam pored mržnje primila i veliku dozu podrške. Tiha većina koja se zalaže za otvoreno i inkluzivno društvo pronašla je svoj glas. Mržnja koju sam primala utopila se u poplavi solidarnosti, a svaka poruka stremila je ka tome da pruži sigurnost da je Austrija uključiva i raznolika. Kao da su se dijelovi društva odjednom usudili prekršiti svoju tišinu i zauzeti se za otvorenost. Ovo mi je pokazalo da samo mala, nažalost glasna, grupa zamjera što je stranac u vladi Austrije. Drugo, vjerujem da je bilo potrebno da stranka Zelenih iskoristi priliku za oblikovanje politike i uđe u vladu. U vladi imamo moć oblikovati budućnost u Austriji te mnogo šire u Evropi, gdje se zajednički moramo suočiti s izazovima naše generacije i postaviti temelje za progresivne i održive promjene”, smatra Zadić.

Austrijska ministrica ističe kako Evropa mora pronaći način da premosti podjele među ljudima, iako rastuća neliberalna demagogija i populizam i dalje prijete liberalnom demokratskom miru. Kako kaže, pozitivno je što možemo vidjeti kako i zelene stranke osvajaju poslanička mjesta širom Evrope.

U svom tekstu Zadić se osvrće i na probleme s klimatskim promjenama.

“Nalazimo se u historiji u kojoj moramo djelovati prije nego što učinci na buduće generacije postanu nepopravljivi. Budući da klimatska kriza ne čeka progresivne većine, moramo iskoristiti šansu i djelovati sada. Ako mi kao Zeleni dobijemo priliku da uđemo u vladu i utičemo na ispravne politike kako bi značajno smanjili emisiju ugljen-dioksida, imamo dužnost da djelujemo”, istakla je Zadić.

Ona dodaje kako su posljednji izbori u Austriji pružili dokaz da Zeleni imaju mnogo ispravnih odgovora na trenutne izazove u ovoj zemlji, što opravdava rekordnim brojem birača.

“Ulazak u koaliciju s fundamentalno različitom strankom predstavlja izazov, ali je u isto vrijeme i prilika jer o većini pitanja, poput migracija ili nacionalne sigurnosti, imamo fundamentalno različite pristupe. Ipak, to je prilika da pokažemo da se s poštovanjem možemo odnositi čak i sa onima koji imaju različita mišljenja. Ovo može pomoći u premošćivanju praznina u našem društvu, kao i političarima da povrate povjerenje naroda, bore se protiv korupcije i ojačaju civilno društvo. Danas se o čak i najvećim razlikama u našem koalicijskom sporazumu raspravlja otvoreno i samim tim u novom konstruktivnom svjetlu. Započinjemo s različitim mišljenjima, a ipak uspijevamo pronaći zajedničko rješenje”, napisala je Zadić.

Ona svoj tekst završava stavom da se ona i njene kolege zalažu za progresivne promjene.

“Moja etika utemeljena je na odgovornosti koju dijelimo za planetu i društvo i šansi za ostvarenje održivih promjena”, riječi su kojima je Zadić zaključila svoj komentar za Guardian.

Izvor: Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.