Drugi pišu: “Smjena direktora Doma zdravlja u Tutinu nezakonita i ništavna”

271

Odluka Skupštine opštine Tutin o razrješenju dužnosti dosadašnjeg direktora Doma zdravlja Tutin dr. Šerifa Hamzagića i imenovanje na njegovo mjesto VD direktora te zdravstvene ustanove dr. Samira Derdemeza nezakonita je i ništavna.

Dom zdravlja u Tutinu u nadležnosti je Ministarstva zdravlja shodno novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Odluci o preuzimanju osnivačkih prava nad domovima zdravlja u Republici Srbiji, prema kojoj osnivačka prava nad Domom zdravlja Tutin preuzima Država odnosno nadležno ministarstvo.

Vanredna tačka o donošenju ove odluke uvrštena je u dnevni red zasjedanja lokalnog parlamenta na sam dan donošenja odluke Vlade Srbije o preuzimanju osnivačkih prava nad domovima zdravlja u Republici Srbiji.

Prema tumačenju Ministartva zdravlja, shodno novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen prošle godine, i Uredbi o planu mreža zdravstvenih ustanova od 22. januara 2020. godine, odluka Skupštine Opštine Tutin ništavna je i ne proizvodi pravno dejstvo.

Odluka o preuzimanju osnivačkih prava nad domovima zdravlja usvojena je 5. marta, a objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije broj 21 od 6. marta 2020. godine.

Shodno tački 5. Odluke do imenovanja predsjednika i članova upravnog odbora i nadzornog odbora u skladu sa Zakonom u statutom doma zdravlja, nastavljaju sa radom upravni i nadzorni odbor doma zdravlja imenovani do dana donošenja ove odluke.

Prema istoj tački Odluke, do imenovanja direktora doma zdravlja u skladu sa Zakonom i statutom doma zdravlja, dužnost direktora obavlja lice koje vrši dužnost direktora doma zdravlja.

U trenutku donošenja odluke Vlade Srbije dužnost direktora Doma zdravlja Tutin vršio je dr. Šerif Hamzagić.

Na spisku domova zdravlja nad kojima Republika Srbija preuzima osnivačka prava od lokalnih samouprava, Dom zdravlja Tutin nalazi se pod rednim brojem 48.

Ministarstvo zdravlja će, kako je najavljeno, u toku sljedeće nedjelje imenovati direktora te ustanove u skladu sa Zakonom.

Izvor: Sandzacke.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.