Studenti Državnog univerziteta pobjednici takmičenja „Gradimo mostove znanja“

478

Na međunarodnom takmičenju pod nazivom ,,Gradimo mostove znanja” na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru,  na kojem je u protekla tri dana učestvovalo 13 ekipa studenata  građevinarstva iz 5 zemalja, pobjedili su studenti Državnog univerziteta.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobjeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari u gradnji mostova mogu da koriste samo špagete i lijepak.

 

Pobjedu domaćinima, donijeli su studenti: Elvedin Sinanović, Anes Bešić i Semir Balota. Njihova maketa mosta izdržala je najveće opterećenje: 85, 2 kilograma tereta. Prema rečima Balote tri dana su radili maketu po 14 sati dnevni.

„Imali smo dosta iskustva na osnovu našeg prošlogodišnjeg takmičenja, i podučeni nekim nedostacima koje smo propustili sada smo nadoknadili i došli smo do konačnog projekta a ispostavilo se da smo opravdali očekivanja i osvojili smo ponovo prvo mjesto“, kazao je Balota.

Most, koji je timu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu doneo drugo mesto izdržao je 62, 1 kilogram. U toj ekipi su bili: Mihailo Todorović, Bogdan Ivković i Teodora Vukanić.

“Iskreno baš smo zadovoljni a nismo očekivali ovakav plasman, jer je konkurencija bila jaka. Na osnovu onoga što smo vidjeli u Sali dok smo gradili most mislili smo ništa o nekog osvojenog mjesta”, rekla je Vukanić.

Tim Tehničkih nauka u Novom Sadu osvojio je treće mjesto i napravio most na kome je moglo da stoji 54, 5 kilograma tereta. U toj ekipi bili su: Zoran Petković, Boban Radmanović i Milan Trivunović.

“Ove godine smo prvi put na takmičenju i nadali smo se nekoj nagradi. Bili je baš dosta ekipa i dobre konkurencije. Ipak smo zadovoljni iako je moglo biti bolje, ali za prvi put nije loše”, istakao je Milan Trivunović.

Za drugo i treće mjesto obezbjeđene su prigodne novčane nagrade, a pobjednici su dobili nagradno studijsko putovanje u Zagreb i Grac.

„Svi smo danas pobjednici jer je Državni univerzitet bio domaćin studentima iz čitavog regiona i ovo takmičenje bilo je prava prilika da se pokaže stečeno znanje, ali, što je još važnije, ovde su stvarani mostovi prijateljstva“-istakao je rektor Miladin Kostić.

Finalnom takmičenju prisustvovali su predstavnici grada Novog Pazara, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća i  firme „Baldini Studio International“, koji su obezbjedili nagrade za najbolje učesnike takmičenja.

Na manifestaciji su učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije i svi takmičari su prisustvovali mjerenju opterećenja mostova.

A. Ademović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.