Potpisan ugovor o izgradnji toplane na biomasu u Novom Pazaru

562

 

Gradska toplana u Novom Pazaru dobiće 5,8 miliona evra za izgradnju novih kotlova na biomasu i renoviranje sistema daljinskog grejanja, predvidjeno je ugovorom koji je danas potpisan u Ministarstvu rudarstva i energetike sa predstavnicima gradske vlasti i Gradske toplane, javlja radio Sto plus.

“Toplane u pet opština u Srbiji, koje su do sada u snabdevanju toplotne energije koristile fosilna goriva, uveliko dobijaju sredstva u vrednosti od 26,75 miliona eura za prelazak na biomasu”, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić posle potpisivanja ugovora.

Gasifikacijom se, prema njegovim riječima, otvara mogućnost da se u Toplani u Novom Pazaru napravi još jedan dodatni kotao na gas od četiri megavata, što će tom gradu omogućiti potpunu energetsku sigurnost i snabdevenost energentima.

 

“Ovaj projekat je značajan i zbog toga što se na kvalitetan način rešava problem zagađenja vazduha u Srbiji”, rekao je ministar, saopštio je njegov kabinet.

Istakao da je jedan od prioriteta njegovog ministarstva podrška lokalnim samoupravama za prelazak rada njihovih toplana na biomasu i podsjetio da je u toku realizacija projekta razvodnog gasovoda od Aleksandrovca koji će povezati Кopaonik, Novi Pazar i Tutin.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao da je Gradska toplana do sada za grijanje koristila mazut, koji je bio veliki zagadjivač, što je dovelo do gašenja toplane u samom centru grada.

“Nova toplana će imati ekološku proizvodnju, cijena grejanja će biti znato niža, sa većim kapacitetom za nove potrošače. To donosi značajne benefite za našu lokalnu zajednicu”, kazao je Biševac.

Projekat finansiranja izgradnje toplana na biomasu sprovodi Vlada Srbije sa Vladom Njemačke, njemačkom razvojnom bankom КfW, kao i švajcarskom Кancelarijom za saradnju (SECO fond) i trebalo bi da bude okončan za jesen 2022. godine.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.