Novi Pazar: Povjerioci traže obustavu prodaje objekata HK Raška

415

 

NOVI PAZAR – Odbor povjerilaca Holding kompanije “Raška” protivi se prodaji objekata tog preduzeća u stečaju dok se pravo korišćenja nad zemljištem ispod i oko objekata ne pretvori u pravo svojine, čime bi i ono postalo predmet prodaje, a prodajna cijena bila znatno veća.Oni su se, nakon što je oglašena prodaja Dorade, Medicine rada i pogona u Deževi za oko 90 miliona dinara, obratili stečajnom sudiji i direktoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika tvrdeći da je prodaja nezakonita.

 

“Protivimo se utvrdjenim vrijednostima objekata i načinima njihove prodaje. Na osnovu Zakona o prometu nepokretnosti objekat se ne može uknjižiti bez prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi, a na to pitanje u ovoj prodaji nema zakonom propisanog riješenja. Stečajni upravnik vrši nezakonitu prodaju, kao što je bio slučaj i u prethodnim prodajama”, saopštio je Odbor povjerilaca.

Odbor je uložio prigovor na procijenu vrijednosti objekata, navodeći da nisu upoznati ko je vršio procjenu, kao i da im ona nije dostavljena.

 

Povjerioci su u septembru prošle godine podnijeli krivične prijave protiv stečajnog upravnika i lokalne samouprave Novog Pazara zbog, kako su tada naveli, nezakonitog pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem te kompanije u stečaju.

 

Predsjednik Odbora Šaban Prušević rekao je da se stečajni upravnik više puta oglušio o njihove zahtjeve da se HK “Raška” upiše kao vlasnik zemljišta, na šta je imala pravo, kako bi ono kasnije moglo biti prodato i postignuta znatno veća cijena.

Umjesto toga, dodao je Prušević, prodavani su samo objekti, ali su se kasnije kupci upisivali i kao vlasnici zemljišta, koje nije bilo predmet prodaje, a ima veliku vrijednost.

 

“Prema informacijama koje posjedujemo, Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu je prihvatilo našu krivičnu prijavu i trenutno provjerava i postupa po navodima iz nje”, rekao je Prušević.

Skupština Novog Pazara usvojila je na jučerašnjoj sednici odluku kojom je dozvoljeno lokalnoj samoupravi da učestvuje na javnom nadmetanju za kupovinu objekata HK “Raška” čija je prodaja nedavno oglašena.

Medjutim, u obrazloženju odluke i izvjestioca, nije navedeno zbog čega Grad Novi Pazar želi da kupi ove objekte i kakve planove ima za njih.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.