Islamska zajednica izdala upute za obavljanje namaza zbog korona virusa

424

 

 

U Bosni i Hercegovini registrirano je pet slučajeva korona virusa.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini: Okupljanja organizirati prema uputama nadležnih državnih organaEPA

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izdala je instrukciju po kojoj će sva okupljanja u organizaciji te vjerske institucije tokom epidemije korona virusa organizirati prema uputama nadležnih državnih organa.

Instrukcije i upute Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za suzbijanje širenja korona virusa znače i to da će, prema uputama nadležnih državnih organa, biti obustavljeni svi masovni skupovi, a da će se džuma-namaz organizirati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno, prenijela je Mina.

 

‘Pratiti preporuke stručnjaka’

Iz Islamske zajednice apeluju na sve osobe iz rizičnih grupa, koje su kao takve definirane u preporukama nadležnih državnih vlasti, da dnevne molitve obavljaju u kući i da u domovima umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz.

 

U Bosni i Hercegovini registriran je peti slučaj korona virusa.

Epidemiolozi uvjeravaju javnost da nema mjesta panici, ali da je potrebno pratiti upute stručnjaka koji preporučuju izbjegavanje javnih okupljanja, putovanje u rizična područja i pojačanu higijenu.

U svijetu je dosad korona virusom zaraženo više od 116.000 ljudi, dok je 4.090 osoba umrlo usljed komplikacija izazvanih tim virusom.

Najviše je pogođena Kina, epicentar virusa, u kojoj je umrlo više od 3.000, a zaraženo više od 80.000 ljudi.

U Evropi je najviše pogođena Italija s više od 9.100 zaraženih i 463 umrla, prema podacima objavljenima u utorak.

Izvor: Agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.