Novi Pazar: Inkluzija kroz vanškolske aktivnosti

619

 

Inkluzivni procesi u školama održavaju se i kroz vanškolske aktivnosti. Učenici drugog razreda novopazarske Gimnazije su tako ostvarili kontakt sa članovima Udruženja gluvih i nagluvih u Novom Pazaru, koje su sinoć posjetili sa namerom da se dogovore o budućoj saradnji.

Ovakva druženja su potvrda, odnosno rezultat inkluzivnog procesa u okviru obrazovnog sistema. Ideja je potekla od samih učenika, koji, prema riječima direktora Gimnazije, Nermina Dražanina, iskazuju empatiju i imaju ideje za zajedničke projekte sa drugim i drugačijima.

 

”U našoj školi su nas uvjek učili da naša vrata ne budu otvorena samo za one koji dolaze kod nas, već da i mi otvorimo neka vrata. Ti osmesi koji su ovi ljudi nama pružili su nešto neprocenjivo”, izjavila je učenica drugog razreda Gimnazije Selma Kolašinac.

U ime članova Udruženja gluvih i nagluvih sekretar Udruženja Amela Alivodić ističe značaj inkuluzije, koja se, kada je u pitanju starija populacija gluvih i nagluvih može nazvati socijalizacijom.

 

”Dinamika inkluzije je vrlo važna za naše članove jer, mislim da su neopravdano marginalizovana grupa. Oni jako puno mogu da daju za zajednicu i društvo uopšte i ovo je način da te predrasude krenu da se brišu”, izjavila je Alivodić.

Druženje je obeležila i nezaobilazna razmjena poklona. Radi bolje komunikacije gimnazijalci su dobili dvoručnu azbuku znakovnog jezika, a Monografija 100 godina gimnazije ostaće trajna uspomena članovima Udruženja na drage goste sa kojima će, kako najavljuju rado sarađivati.

 

S.Lj.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.