BNV odgovorio Šarčeviću: “NASTAVAK PRAVNOG NASILJA NAD BOŠNJACIMA”

401

 

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas je održana konferencija za novinare na kojoj se obratila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić.

Izjavu predsjednice BNV dr. Jasmine Curić prenosimo u cjelosti:

„Poštovani predstavnici medija,

 

Obavještavam vas da je Predsjedništvo BNV zasjedalo jutros, po hitnom postupku, a povodom novih dešavanja i obraćanja Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u vezi postupka imenovanja direktora OŠ Avdo Međedović u Novom Pazaru, od 11. marta 2020. godine

 

Predsjedništvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća je jednoglasno donijelo zaključak da se predmetnim aktom ne osporava zakonitost sprovedenog konkursa za izbor direktora Osnovne škole „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru od 15. januara 2020. godine.

 

U skladu sa tim, Predsjedništvo BNV je apsolutno na stanovištu da je u takvoj situaciji potpuno nepotrebno i protivpravno imenovanje bilo kakvog vršioca dužnosti direktora, kao i raspisivanje novog konkursa za izbor direktora navedene škole, kao što se predmetnim aktom ministra traži.

 

Predsjedništvo BNV podržava Školski odbor Osnovne škole „Avdo Međedović“, volju nastavničkog vijeća, roditelja, kao i samih učenika, te poziva ministra prosvjete na poštovanje zakona i zaustavljanje daljih pritisaka na članove Školskog odbora, zaposlene i roditelje i djecu.

 

Predsjedništvo BNV smatra da su ovakvi postupci ministra prouzrokovali diskriminatorsko i nezakonito uskraćivanje plata zaposlenima, neobračunavanjem radnih sati, na šta je zakonom bilo obavezano, s obzirom da se proces nastave u školi odvijao u skladu sa zakonom.

 

BNV ovakve postupke tumači kao pravno nasilje, pritisak i pokušaj uskraćivanja prava na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku pripadnika bošnjačkog naroda u školi koja je proglašena kao škola od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće će pokrenuti sve mehanizme i preduzeti sve pravne mjere protiv ovakvih i sličnih postupaka srpskog ministra prosvjete.

O svemu ovome obavijestićemo cjelokupnu međunarodnu zajednicu i od svih tražiti zaštitu prava našeg naroda, prava djece i njihovih roditelja.“
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.