Ugljanin udarajući na ostale političke faktore u Sandžaku, najavio izlazak SDA na izbore

872

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin potvrdio ja danas da je glavni odbor te stranke jednoglasno donio odluku o izlasku SDA Sandžaka na izbore.

Foto Medin Halilović

Foto Medin Halilović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocijenio je danas da će se Bošnjaci na predstojećim izborima opredjeljivati za Sandžak ili veliku Srbiju, specijalni status ili Raški okrug, kao i za slobodu ili poniženje, javio je radio Sto plus.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Glavni odbor jednoglasno odlučio da ova stranka izađe na lokalne i parlamentarne izbore, nakon razmatranja okolnosti i uslova u kojima će oni biti održani.

“U Sandžaku na izbore izlaze dve, potpuno suprostavljene političke opcije, SDA Sandžaka, kao autentična bošnjačka sandžačka opcija, dok je druga velikosrpska opcija. Program naše stranke u kratkim crtama je decentralizacija Srbije, specijalni status za Sandžak, evropske i NATO integracije, tržišna ekonomija i konkurentana privreda, demokratija, vladavina prava, pravna sigurnost i društvo jednakih mogućnosti za sve”, rekao je Ugljanin.

On je istakao da bez obzira na pritiske, ucjene i loše izborne uslove neće dozvoliti da ovu partiju bilo ko izbaci iz političkog života Sandžaka bez borbe.

Foto Medin Halilović

Foto Medin Halilović

“Danas kada velikosrpski režim Aleksandra Vučića oduzima bošnjačkom narodu pravo da slobodno živi, radi, misli i bira, odlučili smo da tome stanemo na put. Jedan od glavnih razloga našeg učešća na izborima je upravo da se suprostavimo tom režimu i da pokažemo da njegovi podanici i izvršioci nemaju uporište u Sandžaku“, rekao je Ugljanin, a prenio radio Sto plus.

Ugljanin je ovom najavom izlaska na izbore ponovo pogazio svoje stavove, koje je nedavno iznio kao zahtjeve SDA da bi Bošnjaci izašli na izbore.

“Uslovi da bi Bošnjaci izašli na izbore su da se Sandžak definiše kao zasebna politička cjelina. Teritorijalno, politički, medijski, finansijski. Da se iz Sandžaka predvidi najmanje 20 poslanika u Skupštini Srbije i da se zajedno sa tim održe i izbori za organe Sandžaka. To je minimum zbog kojeg bi Bošnjaci imali motiv da izađu na izbore”, obećavao je nedavno Ugljanin.

No, ni jedan od ovih uslova nije čak ni razmatran, a kamoli usvojen, tako da je Ugljanin po ko zna koji put ispao smiješan, neozbiljan i nedosljedan.

Po završetku svog obraćanja na današnjoj konferenciji Ugljanin nije dozvolio novinarska pitanja.

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 26. aprila.

Izvor: Sandzak Danas / Radiostoplus.com
One thought on “Ugljanin udarajući na ostale političke faktore u Sandžaku, najavio izlazak SDA na izbore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.