Vučić se obratio naciji: Sutra će biti formirana dva krizna štaba, ne kupujte zalihe!

385

Vučić se obratio

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se večeras naciji na javnom servisu u Kabinetu predsjednika Republike.

– Srbija se danas nalazi u kompleksnoj situaciji. Prvi put posle mnogo decenija imamo uticaj bolesti koja je pogodila cijeli svijet i to sve utiče na potpuno drugačije nesolidarno ponašanje unutar država širom svijeta – reko je predsjednik Srbije na početku obraćanja.

 

Kako je rekao, sve to moraćemo da prebrodimo na najbezbolniji način.

“U skladu sa tim, imaćemo dvije vrste bitaka koje moramo da pobjedimo. Prva bitka za očuvanje zdravlja ljudi, najpre naših starih, i važno je da donesemo sve moguće mjere u skladu sa onim što struka kaže”, rekao je Vučić.

 

On je rekao da su u skladu sa tim doneli nekoliko važnih mjera.

 

DVA KRIZNA ŠTABA, POVEĆAVAMO PLATE ZDRAVSTVENIM RADNICIMA

“Sutra će biti formirana dva krizna štaba. Zdravstveni štab u borbi protiv koronavirusa, kao i za otklanjanje posljedica u privredi i ekonomiji. Taj tim bih ja predvodio. U prvom timu bili bi svi ljekari, najumnija lica naše medicine, koji će zajedno sa nama riješavati probleme i snositi najteži teret za sve ono što će pred nama biti”, rekao je Vučić, i dodao da su u skladu sa činjenicom da su zdravstvene ustanove pred velikim pritiskom, donijeli odluku da idemo da 10 posto povećanja plata za medicinske sestre i lekare, kao i za sve zdravstvene radnike.

“Još 10 posto trajnog povećanja, i to od aprila ove godine. Hoću posebno da zamolim sve ljude da ne budu agresivni prema našim lekarima”, rekao je Vučić i istakao da ne želi da dolazi do toga da neko napada ljekare.

 

Kako kaže, želi da se spriječe laži i neistine.

“U ovom trenutku je 15 ljudi u bolnicama, i od njih je samo jedan na respiratorima. Već od ponedeljka ćemo imati ljude koji će moći da napuste bolnice. Veoma je važno da kupimo svaki dan”, rekao je Vučić.

 

INFEKTIVNA KLINIKA OD SUTRA SE BAVI SAMO VIRUSOM KORONA

– Infektivna klinika u Beogradu od sutra će se baviti samo liječenjem obolelima od korona virusa, posebno odeljenje Kliničkog centra Vojvodine, kao i onog u Nišu. Svega ostalog imamo obezbijeđeno i građani ne treba da brinu – poručio je građanima i naglasio je da je Srbija pripremljenija od mnogih zemalja Evropske unije.

 

NE KUPUJTE ZALIHE, LIČNO ĆU SE BAVITI EKONOMSKOM KRIZOM

– Ne kupujte po 20 kilograma brašna, ne pravite na silu zalihe jer za to nema razloga. Lično ću se baviti ekonomskim posljedicama.

– Potreno je više discipline i da nam vjerujete. Prošli smo kroz poplave i ekonomsku krizu i izvukli smo se iz svega – rekao je predsjednik.

Do 18 časova 12. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 185 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je večeras da je u Srbiji registrovano još pet zaraženih virusom korona, što je ukupno 24 obolelih.

Izvor novosti.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.