Pogledajte u kojim zemljama nema koronavirusa: Među njima Crna Gora, Kosovo, Sirija, Sjeverna Koreja…

536

Ukoliko pogledate kartu svijeta na kojoj su označene zemlje u kojima su potvrđeni slučajevi koronavirusa, primijetit ćete kako se afrički kontinent u najvećoj mjeri uspio odbraniti. Kako kažu stručnjaci, Afrikanci za ovakvu situaciju mogu zahvaliti visokim temperaturama i UV zračenju koji sprečavaju i usporavaju širenje virusa. Iako je virus uspio stići čak do Južne Afrike, većina drugih zemalja na ovom kontinentu nisu potvrdile slučajeve korone. Među njima su Libija, Niger, Čad, Mauritanija, Angola, Nambija, Tanzanija, Kenija, Etiopija, Mali, Madagaskar…

 

Na susjednom Arabijskom poluostrvu Jemen je jedina država u koju virus nije stigao. Ukoliko pogledamo malo sjevernije, na jugozapad Azije, možemo vidjeti kako korone nema ni u Siriji, vjerovatno zbog ratnih dešavanja. Iako je virus zahvatio i Rusiju te gotovo sve države u okruženju, zanimljivo je kako su se sve zemlje Srednje Azije upješno odbranile. Niti jedan slučaj zarazne bolesti nije zabilježen u Kazahstanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu i Kirgistanu. U Aziji još nema potvrđenih slučajeva u Burmi i Laosu, dok je Papua Nova Gvineja jedina država u Oceaniji bez koronavirusa.

Dok u Južnoj Koreji raste broj zaraženih, iz susjedne Sjeverne Koreje, najzatvorenije zemlje svijeta, tvrde da ne bilježe nijedan slučaj zaraze virusom Covid-19. Ipak, neki analitičari sumnjaju u tačnost ove informacije. Čak su kružile i informacije da su se pojavile dvije oboljele osobe u Sjevernoj Koreji koje su potom nestale. U svakom slučaju, Svjetska zdravstvena organizacija nema podatke o zaraženima u ovoj zemlji.

 

Kada je riječ o zemljama zapadne hemisfere, malo je zemalja u koje virus nije stigao. Među njima su Venecuela, Urugvaj, Nikaragva i Gvatemala. Na samom zapadu sjevera, pored zahvaćenog kompletnog prostora Kanade, koronavirus jedino nije stigao na Aljasku. Također, nema zaraženih ni na najvećem ostrvu na svijetu, Grenlandu. U našem okruženju još jedino Kosovo i Crna Gora nisu prijavili slučajeve oboljelih koronavirusom. Podsjećamo, do sada je od novog virusa preminula 4.965 osoba, a od ukupnog broja oboljelih više od 68 hiljada pacijenata je oporavljeno.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.