Prvi pacijent u Srbiji izliječen od korona virusa!

394

-Sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, jedan pacijent je otpušten na kućno liječenje, pošto su testovi pokazali da je negativan na korona virus, a njegovo zdravstveno stanje će se i dalje pratiti – izjavila je za RTV Vojvodine, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, Edita Stokić.

Pacijent koji je pušten na kućno liječenje, bio je zaražen korona virusom i boravio je na Klinici za infektivne bolesti KCV. Nakon novog testiranja potvrđeno je da pacijent više nije zaražen i da je izliječen, te je stoga i otpušten sa Klinike.

Prijepodne, dopremljen je novi pacijenta iz Opšte Bolnice u Kikindi. To je drugi pacijent zaražen Kovidom – 19 iz tog banatskog mjesta.

-Trenutno u Kliničkom centru Vojvodine liječe se četiri pacijenta oboljela od korona virusa. Od ta četiri pacijenta jedan je u teškom opštem stanju i zahtjeva mehaničku ventilaciju. Svi pacijenti su hemodinamski stabilni, njihovo zdravstveno stanje monitoriše se tokom 24 sata od strane multidisciplinarnog tima ljekara Kliničkog centra Vojvodine. Liječenje ovih pacijenata sprovodi se u novoizgrađenoj Intenzivnoj jedinici Infektivne Klinike Kliničkog centra Vojvodine, koja je osposobljena i opremljena najmodernijom opremom. Klinički centar Vojvodine je blagovremeno obezbjedio dovoljne količine materijala, svih medicinskih lijekova i pratećih sredstava kao i zaštitne opreme neophodne za zaštitu kako zdravstvenih radnika kao i pacijenata koje dopremaju u tu zdravstvenu ustanovu – izjavila je za RTV Edita Stokić.

U Republici Srbiji je do 18 časova 13. marta 2020. godine registrovano ukupno 35 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Do 18 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Izvor: Srbija danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.