KORONA VIRUS u Sandžaku i Crnoj Gori? DVANAEST OSOBA POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM

405

Na teritoriji opština Bijelo Polje, koja pripada crnogorskom dijelu Sandžaka, kao i u Mojkovcu i Kolašinu 12 osoba je pod zdravstvenim nadzorom budući da su boravile na područjima na kojima je registrovana infekcija virusom Covid 19, rekao je za portal Kodex nadležni epidemiolog za pomenuto područje dr Aleksandar Jeknić.

Do juče je pod nadzorom bio jedan strani državljanin a od juče dodatno 11 lica. U pitanju su crnogorski državljani koji su doputovali sa područja u kojima je registrovan koronavirus.

“U pitanju su zdrave osoba, bez ikakvih simptoma bolesti ali je nadzor u trajanju od 14 dana obavezan budući da su doputovali iz zemalja u kojima je registrovana infekcija”, kazao nam je Jeknić.

Doktor Jeknić koji je svakodnevno na terenu od graničnog prijelaza Dobrakovo, preko Bijelog Polja, Mojkovca i najčešće hotela u Kolašinu gdje kontrološe zdravstveno stanje gostiju savjetuje građanima da biraju telefonsku komunikaciju sa Domovima zdravlja i izabranim ljekarima.

“Budući i da je u toku sezonski grip, čiji simptomi mogu biti slični aktuelnom savjetujem građane da koriste telefonsku komunikaciju za eventualne savjete ali i elektronske servise zakazivanja i dr.. Ponavljam u Crnoj Gori nema korona virusa i nema mjesta panici ali odlazak do domova zdravlja, u čekaonice, u npr. taksi vozilo, sa simptomima respiratorne infekcije nosi rizik za sve osobe iz okruženja, posebno starije osobe i hronične bolesnike”, ističe Jeknić.

On ponavlja da će svi putem telefona dobiti stručne savjete ili će, shodno potrebi, biti obezbijeđena posjeta ljekara na kućnom pragu.

Epidemiolog ističe da u Crnoj Gori nema koronavirusa i da su preduzete vrlo jasne mjere kako bi se spriječila importacija i prenos virusa.

Na cijeloj teritoriji Crne Gore pod nadzorom je 536 osoba pod zdravstvenim nadzorom od čega u Institutu za javno zdravlje 279 osoba dok su ostale u drugim opštinama. Na korona virus su testitane 64 osobe i rezultati svih testiranih osoba su bili negativni.

Jeknić objašanjava da testiranju pacijenta na koronavirus mora prethoditi sljedeće:

“Nakon što se utvrdi da je osoba došla iz područja sa epidemijom koronavirusom, a Crna Gora je trenutno zabranila dolaske iz najpogođenijih država čime je dodatno smanjen rizik, analiziraju se njegovi simptomi i prethodni kontakti. Nakon toga, ukoliko sipmtomi ukazuju na eventualnu infekciju koronavirusom radi se test na isti”, pojašnjava epidemiolog.

Posebno ističe da se pod nadzor stavljaju zdrave osobe koje su boravile na područjima gdje je zabilježena infekcija koronavirusom i poziva građane da slijede preporuke Instituta za javno zdravlje i naredbu Ministarstva zdravlja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.