IZLIJEČEN pacijent sa OZBILJNOM kliničkom slikom!

542

Iz Hrvatske stižu lijepe vijesti, a to je da je nakon dvojice blizanaca iz Zagreba koji su prvooboljeli od korona virusa u toj zemlji, izliječen još jedan čovjek iz Rijeke.

U Rijeci je ukupno osam oboljelih, od toga je troje u bolnici.

– Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tokom iduće nedjelje trebalo biti otpušten. Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen – rekao je Davor Štimac, pravnik iz KBC-a Rijeka.

Podsjetimo, Hrvatska je proglasila treći stepen pripravnosti u odbrani od korona virusa. Razlog je ulazak virusa u zdravstveni sistem. Treći stepen znači mobilizaciju zdravstva.

Pravnici iz KBC-a Rijeka i Osijek, ustanova u kojima su smještene osobe oboljele od korona virusa, gostovali su u Temi dana na HRT, i objasnili šta znači to za njih.

– Jedan dio bolnice, odnosno nekoliko odvojenih zgrada pripremamo u tu svrhu. Od danas zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smještati bolesnici koji treba da idu na respirator, ako to bude potrebno. Još smo izdvojili jednu zgradu Klinke za otorinolaringologiju i zgradu Klinke za infektologiju za bolesnike koji su simptomatski, ali nemaju potrebu za respiratorom. Želimo ovim mjerama u potpunosti da odvojimo bolesne od zdravih i da budemo spremni da ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, da imamo spremne respiratore i da se ne iznenadimo. Svi na neki način moramo biti spremni na mogućnost preraspodjele, uslovi rada će biti drugačiji nego što su bili do sada i na to moramo biti spremni.

U Slavoniji su juče potvrđeni prvi slučajevi, danas je u Klinici za infektivne bolesti zbrinuto ukupno sedmoro oboljelih.

Izvor: Telegraf.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.