Ljajić: Lokalne samouprave donose odluke vezano za radno vrijeme

402

 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je država zbog situacije u vezi sa korona virusom donela odluku o ograničenju cena 36 proizvoda, zabranila izvoz pojedinih osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, te podsetio da građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama.

 

Prema njegovim riječima, tokom proteklih dana bilo je poziva građana koji su se žalili na povećane cijene, prije svega zaštitnih maski, koje su, kaže ministar, skočile za 200 do 230 dinara, ali i obaviještavali gdje nema dovoljno zaštitne opreme.

“Građani prijavljuju apoteke i prodavnice gdje su skočile cijene. Iz Novog Sada se javljaju i kažu da nema više zaštitnih maski. Moram da kažem da su nam građani davali realne primedbe, ali i sugestije kako da riješimo neke probleme”, rekao je Ljajić za TV Prva.

 

Ministar ističe da je inspekcija bila na terenu i provheravala nabavne i prodajne cijene i dodao da su pre vanrednog stanja prodavci legalno mogli da povećavaju cijene, iako to nije bilo moralno, ali da sada u situaciji vanrednog stanja to neće biti moguće.

 

Kaže da će za krišenje te uredbe biti predviđene kazne.

Ljajić je podsjetio i da je tržišna inspekcija objavila 25 brojeva telefona i e-mail adresa u 25 gradova na kojima građani mogu da prijave sve nepravinosti, kao i poseban broj koji se odnosi na cijene zaštitne opreme, vezano prije svega za maske i rukavice.

Upitan da li će se u situaciji vanrednog stanja menjati radno vrijeme prodavnica i supermarketa, Ljajić je odgovorio da će o tome odlučivati lokalne samouprave.

“Pretpostavljam da će biti organičeno i radno vrijeme kada govorimo o trgovinama i prodavnicama, ali svaka lokalna samouprava donosi posebne odluke vezano za radno vrijeme”, rekao je Ljajić.

Istakao je i da nema potrebe za nagomilavanjem ličnih zaliha, da je tržište dobro snabdevano i da ima dovoljno namirnica za duži vremenski period.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.