Za izlazak starijih od 65 kazna 150.000!

800

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će Vlada, zbog nediscipline građana nakon proglašenja vanrednog stanja, dodatno poštriti mjere i najavila zabranu izlaska za građane starije od 65 godina i kaznu od 150.000 dinara za prekršioce te mjere.

Svaki izalazak građana starijih od 65 godina biće zabranjen od sutra ujutro, rekla je Brnabić na konferenciji za štampu u Vladi Srbije i poručila da je to „za njihovo dobro i za dobro našeg zdravstvenog sistema“.

Vlada će, kako je najavila, danas donijeti i odluku „o odlaganju svih obaveza za penzionere i starije građane na dva do tri mjeseca dok ova situacija ne prođe“, a svi lični dokumenti važiće bez ikakvih posljedica dok ne prođe vanredno stanje.

Brnabić je najavila da će, na prijedlog Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, biti zabranjen izvoz lijekova iz Srbije. Ona je rekla i da su u Srbiju iz Kine stigli testovi za koronavirus.

U Srbiji je jutros potvrđeno još sedam slučajeva COVID 19, navodi se na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja. Ukupan broj oboljelih sada iznosi 55.

Muškarci, žene i djeca se podjednako često inficiraju korona virusom. Ali posljedice se razlikuju u zavisnosti od pola i starosti. I prethodna oboljenja imaju određenu ulogu. Evo šta bi trebalo znati…

Najugroženiji su stariji ljudi, kod kojih stopa smrtnosti od 65. godine naviše eksponencijalno raste, piše Dojče vele.

U Kini je, na primjer, stopa smrtnosti među inficiranima starim do 40 godina – 0,2 procenta, između 70 i 79 godina – 8 procenata, a među starijima od 80 godina – 14,8 procenata.

Na sastanku Nebojše Stefanovića i predstavnika grada, kako je saopštio MUP, dogovoreno da se pripadnici MUP angažuju, zajedno sa zaposlenima u nadležnim službama Grada Beograda, na pomoći stanovništvu koje ne može da izlazi iz svojih domova zbog proglašenog vanrednog stanja.

„Oni će dostavljati hranu, lijpekove i druge neophodne stvari, kako bi najstariji sugrađani, koji su najugroženiji zbog korona virusa, imali dovoljno osnovnih životnih namirnica“, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Izvor: Danas

 
2 thoughts on “Za izlazak starijih od 65 kazna 150.000!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.