Dva pacijenta na respiratoru! Oboljelo 57 osoba!

413

U Srbiji je ukupno zaraženo 57 osoba koronavirusom, objavljeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je objavio da je danas testirano ukupno 15 građana i da su dva bila pozitivna.

Rekao je da je hopitalizovano 29 osoba i da su dvije osobe na respiratorima. Ostali su u stabilnom stanju.

Pet osoba je smješteno u KC Niš, dvije u KC Kragujevac, četiri u KCV i jedna je smještena u Pančevu.

Direktorka KCV Edit Stokić je rekla da o četiri pacijenta u toj ustanovi brine poseban multidisciplinarni tim i da su oni pod cjelodenevnim monitoringom.

Takođe, navela je da se u KCV dopremaju svi potrebni materijali u vidu zaštitne opreme za cijelu teritoriju Vojvodine.

Kada je riječ o broju testova, Zoran Gojković je rekao da Srbija u ovom trenutku ima četiri mjesta na kojima je moguće testiranje a to su Institut „Torlak“ i Instituti za javno zdravlje u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Istakao je da postoji dovoljna količina testova u ovom trenutku a da se planira i nabavka novih u zavisnosti od daljeg razvoja situacije.

Gojković je naveo da je vanredno stanje uvedeno da bi svi shvatili ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Ukazuje da je poenta svih mjera da se što je moguće veći broj građana nađe u samoinicijativnoj samoizolaciji, odnosno da svi koji imaju simptome bolesti prođu bez ikakvih komplikaicja.

Kaže da je važno da građani razumiju da se mjere sprovode da bi virus bio razvučen i da bi bilo što manje zaraženih starijih osoba koje imaju oslabljen imunitet.

Dodaje i da će, ako se ne budu poštovale preporuke nadležnih, biti uvedene još strože mjere.

Izvor: Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.