Počelo testiranje vakcina za korona virus!

414

Američki naučnici počeli su prvu fazu testiranja vakcine za korona virus na ljudima, u nadi da bi u rekordnom roku mogli da razviju potencijalnu vakcinu protiv COVID-19.

Prve injekcije primili su zdravi volonteri na Kajzer permanente vašingtonskom Institutu za istraživanja u Sijetlu, prenosi Glas Amerike.

– Mi smo korona virus tim sada. Svi žele da urade šta mogu u ovakom vanrednom stanju – rekla je šefica istraživanja Lisa Džekson.

Ovo je samo pocetak serije eksperimenata na ljudima, s ciljem da se pokaže da li su vakcine sigurne i da li su uopšte efikasne. Čak i da se pokaže da je sve u redu, injekcije ne bi ušle u upotrebu u narednih godinu, godinu i po dana, rekao je Entoni Fauci iz Nacionalnih instituta za zdravlje SAD.

Ipak, pronalaženje vakcine je vrlo hitno i prioritet za javno zdravlje, rekao je Fauci i naveo da je ovo prvi korak u tom smjeru.

Novinari Asošijeted presa prisustvovali su vakcinisanju, kada je među prvima došla menadžerka u maloj IT kompaniji.

Ispred je bilo, kako se navodi, još troje u redu za test u kojem učestvuje 45 volontera, koji će primiti dve doze, u razmaku od mjesec dana.

– Ne znam šta mogu da učinim. Ovo je odlicna prilika za mene da uradim nešto – rekla je Dženifer Holer iz Sijetla, dok je čekala vakcinu.

Ona ima 43 godine i dvije kćerke tinejdžerke, kojima je “kul što mama učestvuje u eksperimentu”.

Poslije injekcije, napustila je prostorije i rekla da se osjeća sjajno.

Vakcina, sa kodnim imenom mRNA-1273, pravi se u saradnji Nacionalnog instituta za zdravlje i biotehnološke kompanije Moderna Inc. iz Masačusetsa.

Kako se navodi, ne postoji šansa da se učesnici zaraze, jer u vakcinama nema koronavirusa.

Izvor: Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.