Evropska unija ZATVARA svoje granice!

572

EVROPSKA Unija je odlučila da zatvori svoje granice. Odluka stupa na snagu već u utorak, a trajaće najmanje 30 dana. Predsjednica EK Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel su zajedno poručili da su dozvoljena samo neophodna kretanja.

– Od podneva, granice na ulasku u EU i šengenski prostor biće zatvorene. Donijeli smo jednoglasnu odluku u EU. Morali smo da je donesemo da bismo se zaštitili – istakao je u ponedjeljak veče francuski predsjednik Makron.

Iz ove mjere su izuzeti žitelji trećih zemalja koji imaju uredni boravak u EU, kao i građani Velike Britanije, imajući u vidu da traje period tranzicije poslike izlaska ove zemlje iz Unije. Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je pojasnio da su iz ove mjere izuzeti i zdravstveni radnici, kao i da će transport robe da se odvija nesmetano.

– Biće to istinski test za Evropu. To smo dužni evropskim građanima – rekao je Kastaner.

Što se tiče velikog broja zatvorenih unutrašnjih granica među članicama EU, Kastener je istakao da se ne radi o potpunom zatvaranju, već o limitiranju ulaska na striktni minimum što je u saglasnosti s izolacijom koja je propisana. Radnici u pograničnim zonama takođe će moći slobodno da se kreću.

Izvor: Večernje novosti
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.