Za ROBIJU / Srbija: Došla iz Austrije ĆUTALA I ŠIRILA KORONA VIRUS

433

 

Žena (44), koja je prije dvije nedelje doputovala u selo Češljeva Bara u Velikom Gradištu, od lekara je krila da dolazi iz zaraženog područja, a sada joj je registrovana korona. Prijeti joj do tri godine zatvora.

Žena (44) koja je prije dvije nedelje doputovala iz Austrije u selo Češljeva Bara, iako je imala simptome koronavirusa, slobodno se kretala po selu i Velikom Gradištu, a od lekara je krila da dolazi iz zaraženog područja. Srećom, nju je u petak prijavila komšinica, nakon čega je neodgovorna žena prinudno hospitalizovana i testirana! Ona je počinila krivično djelo za koje je zaprećeno do tri godine zatvora.

 

Kod nje je potvrđen koronavirus, a ona je iz Požarevca prebačena na lečenje u Beograd. Kako Kurir nezvanično saznaje, ova žena ugrozila je cijelu opštinu Veliko Gradište, s obzirom na to da je uprkos simptomima posjećivala pijacu, buvljak, privatnu zdravstvenu ustanovu, ali i Dom zdravlja Veliko Gradište.

 

Nije priznala

– Ona povremeno ide da radi u Beč, u selo kod majke se vratila prije nekih 10-15 dana. U dva-tri navrata se javljala lekaru, ali je lagala lekare govoreći da nije bila u ugroženom području i time je sve dovela u opasnost. Sramota je šta je uradila. Kod mještana sela, koji su većinom stariji, zavladao je strah nakon ovoga – kazao je jedan mještanin i dodao da je panika i u policiji jer je ona u vezi s jednim policajcem.

Dragan Milić, predsjednik opštine Veliko Gradište, rekao je za Kurir da ova žena ljekarima, iako su je pitali da li dolazi iz inostranstva, nije to priznala.

– Napravila nam je veliki problem, čak sedam radnika našeg doma zdravlja je stavljeno u kućnu izolaciju, kao i troje zaposlenih iz privatne zdravstvene ordinacije. To je krajnja neodgovornost i vrlo neozbiljan pristup, sve bi bilo drugačije da je prijavila lekarima da je došla iz inostranstva – naveo je Milić.

 

On je dodao da je čak i majka zaražene postupilo neodgovorno jer se dva dana nakon saznanja da joj je ćerka zaražena slobodno kretala po selu.

Čim sam dobio tu informaciju, obavijestio sam Dom zdravlja, oni Zavod za javno zdravlje, a oni sanitarnu inspektorku da se donese riješenje o samoizolaciji. Ona je juče smještena u izolaciju, kao i njena sestra, odnosno tetka zaražene žene. Organizovali smo da im se donose hrana i lekovi ako treba – kazao je Milić.

Advokat Nebojša Milosavljević rekao je za Kurir da je da je širenje zaraznih bolesti krivično djelo.

 

Krivična odgovornost

– To što je uradila podliježe krivičnoj odgovornosti, a kazna zatvora je do tri godine. Nema veze da li živi u selu ili gradu, morala je ispoštovati izolaciju ako je došla iz inostranstva. A tek je problem što u selu uglavnom žive stari ljudi, koji su i najugroženija grupa. Svakako je to ponašanje za kaznu.

 

Kurir.rs/Mina Branković

Foto privatna arhiva
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.