SZO: NE UZIMAJTE ovaj lijek ako sumnjate na korona virus!

718

Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je danas od osoba kojima se pojavljuju simptomi slični onima za bolest kovid-19 da ne uzimaju ibuprofen bez ljekarskog recepta.

Poziv je upućen poslije subotnjeg upozorenja francuskog ministra zdravlja Olivijea Verana protiv uzimanja antiinflamatornih lijekova kao što su ibuprofen i kortizon kod osoba inficiranim koronavirusom.

Studija objavljena nedavno u medicinskom časopisu Lanset ukazuje na moguću ulogu koju bi mogao da ima jedan enzim u mehanizmu infekcije koronavirusom. A proizvodnja tog enzima povećava se uzimanjem ibuprofena, prenosi Beta.

Upitan o toj studiji, portparol SZO Kristijan Lindmajer rekao je novinarima u Ženevi da stručnjaci te organizacije proučavaju to pitanje i još se nisu izjasnili, ali dok se čeka njihovo odgovor SZO predlaže da se prije koristi paracetamol, a ne ibuprofen ako se čovjek sam liječi, i da je to važno.

Prema SZO najčešći simptomi bolesti kovid-19 su temperatura, umor i suh kašalj, ali da neki ljudi koji su inficirani ne pokazuju nikakve simptome i osjećaju se dobro. Otprilike jedna od deset osoba koje se zaraze imaju teške simptome, odnosno respiratorne teškoće, navela je SZO.

Većina, odnosno oko 80 odsto ljudi, ozdravi bez potrebe posebnog tretmana, prema SZO koja preporučuje svakom ko ima temperaturu, kašlje i ima teškoće sa disanjem da se konsultuje sa ljekarom.

 

Izvor: Politika
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.