POTVRĐENO! Dva slučaja koronavirusa u Crnoj Gori

414

 

U Crnoj Gori potvrđeni su prvi slučajvi koronavirusa. Riječ je o osobama ženskog pola, jedna je rođena 1948. a druga 1973. godine, i obje su tokom prethodnog perioda boravile u područjima pogođenim epidemijom, saopćio je premijer Duško Marković na vanrednoj konferenciji za novinare i poručio da nema mjesta panici.
Jedna od oboljelih je došla iz Sjedinjenih Američkih Država rije 12 sana, a druga iz Španije. Premijer i direktor Kliničkog centra Jevto Eraković su poručili da je crnogorski zdravstvenisistem spreman da odgovori novonastaloj situaciji.

 

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je rekao da je jedna osoba bila pod nadzorom, druga ne.

“Crna Gora je zemlja koja ima najviše testiranja u regionu. Ovo je takva bolest. Jedna pacijentkinja je došla iz SAD, i to prije 12 dana, a druga iz Španije, i bila je pod nadzorom. Ima dovoljno testova”, istakao je Mugoša.

On je pojasnio da je pacijentkinja koja je došla iz SAD-a iz Ulcinja i da nije bila pod nadzorom. Pacijentkinja koja je došla iz Španije živi u Podgorici i bila je pod medicinskim nadzorom.

 

Prema riječima premijera Markovića KCCG ima adekvatne uslove za pružanje odgovarajuće njege oboljelim pacijentima.

“Institut za javno zdravlje započeo je mjere sprječavanja širenja virusa. Od ovog trenutka počinje nova faza u suočavanju sa ovim izazovom. Vjerovatno je da će u narednom periodu biti otkriveni novi slučajevi. Nema mjesta panici. Preduzimali smo brojne aktivnosti u sprječavanju do danas. Jasno se potvrđuje da je kompletan zdravstveni sistem pripreman sedmicama”, istakao je Marković.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.