BNV: Ministarstvo prosvete pokušava da ukine nadležnosti BNV

322

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje jučerašnji – kako se naovodi u saopštenju – sramni akt ministra prosvete Mladena Šarčevića, kojim je pokušano ukidanje jedne od Ustavom i zakonima garantovanih nadležnosti Vijeća, obrazovanja na bosanskom jeziku. U saopštenju se navodi da je Ministar Šarčević potpisivanjem sporazuma sa jednom nevladinom organizacijom i lokalnom televizijom najgrublje prekršio zakon i Ustav i time, kako smatraju u Vijeću, izvršio drsku diskriminaciju Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u prethodnom periodu u saradnji sa Ministarstvom prosvjete započelo realizaciju učenja na daljinu na bosanskom jeziku te u skladu sa tim angažovan je tim saradnika koji već cijelu sedmicu priprema i izrađuje nastavne jedinice.

Sporazum Ministarstva prosvjete sa jednom nevladinom organizacijom i lokalnom televizijom je u suprotnosti sa važećim zakonima i Ustavom i nikakvo vanredno stanje ne opravdava ovakav drzak pokušaj ukidanja nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća, smatraju u ovoj instituciji.

Bošnjačko nacionalno vijeće će i dalje zahtijevati od Radio televizije Srbije da počne sa emitovanjem časova na bosanskom jeziku jer je javni medijski servis u zakonskoj obavezi da to i učini.

Pozivamo učenike, roditelje i javnost da prate internet sajt Bošnjačkog nacionalnog vijeća jer se tu svakodnevno objavljuju nove nastavne jedinice za učenje na daljinu na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno vijeće je danas obavijestilo obrazovne ustanove u Sandžaku da je Vijeće Ustavom Republike Srbije uspostavljena i na neposrednim izborima izabrana institucija radi ostvarivanja prava bošnjačkog naroda na samoupravu u oblasti identitetskih prava (član 75 Ustava Republike Srbije) i da je shodno odredbama člana 1a. 2. stav 2. 10. 11. 11a. 12. 13. 14. i 15. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina („Službeni glasnik RS” br. 72/09, 20/14 – Odluka US, 55/14 i 47/18), Bošnjačko nacionalno vijeće jedino ovlašteno da predstavlja Bošnjake i odlučuje o pitanjima iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku, navodi se u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Izvor: BNV
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.